A kezeletlen gyomorhurut komoly következményekkel járhat

Annak ellenére, hogy a gyomorhurut széles körben elterjedt gyomorbetegség, és általában legfeljebb enyhe panaszokkal jelentkezik, kezelés nélkül súlyos következményekkel járhat – mondta Jekatyerina Kashukh PhD, a Gemotest laboratórium szakértője, gasztroenterológus, amiről a pravda.ru is írt.

A gyomorhurutnak két formája van: akut és krónikus. Az akut gyomorhurut a gyomorba jutó káros mikroorganizmusok, például E. coli, streptococcus és staphylococcus következtében alakul ki. Az akut gyomorhurut másik oka lehet a trauma, például egy éles tárgy lenyelésekor. A krónikus forma a Helicobacter pylori baktérium életfontosságú tevékenységétől függ, amely ammóniát és ureázt termel. Ezek védik a baktériumot, és elpusztítják a gyomornyálkahártyát.

„Akut gyomorhurutban a felső hasban fájdalom, evés után nehézkedés és puffadás, hányinger, hányás, 37,5 fokos láz jelentkezik. Krónikus gyomorhurut esetén a betegek a felső hasban nehézkedést tapasztalnak. Kezelés nélkül mindkét betegségtípus gyomorfekélyt, a fekélyek vérvesztesége miatt vérszegénységet, onkológiai betegségeket (az állandó gyulladás a gyomorfali sejtek rosszindulatúvá válásához vezethet) okozhat” – magyarázta Ekaterina Kashukh.

Ha gyomorproblémái vannak, akkor mindenképpen keressen fel egy gasztroenterológust. Ha akut gyomorhurutot diagnosztizáltak, akkor zsíros, sült és fűszeres ételek nélküli étrendet kell követnie, valamint ki kell zárnia a szénsavas italokat, a túl forró és túl hideg ételeket. Krónikus gyomorhurutban helikobakteriózis kezelésére van szükség, számol be a Vesti Podmoskovya kiadvány.

Elolvasom a cikket