Az Egyesült Államok megfenyegette a Raiffeisen Bankot

Az osztrák hitelintézet azon kevés külföldi bankok egyike, amely a nyugati országok által az ukrajnai konfliktus 2022-es kirobbanása óta bevezetett szankciók ellenére Oroszországban maradt. A hitelező lehetővé teszi az országba irányuló és onnan induló euró- és dollárfizetéseket. Az orosz központi bank a 13, rendszerszinten fontos hitelintézet egyikeként tartja nyilván – írja az Oroszhirek.hu.

Május 6-án kelt levelében Wally Adeyemo amerikai pénzügyminiszter-helyettes aggodalmát fejezte ki az RBI állítólagos oroszországi terjeszkedése miatt, ellentétben a bank azon biztosítékaival, hogy csökkenteni fogja tevékenységét az országban – közölte a Reuters egy olyan forrásra hivatkozva, aki látta a levelezést.

Adeyemo, a pénzügyminisztérium második legmagasabb rangú tisztviselője a jelentések szerint arra figyelmeztetett, hogy az RBI intézkedései növelik annak kockázatát, hogy elveszíti az amerikai pénzügyi rendszerhez való hozzáférést, mivel a hitelező magatartása veszélyezteti az USA nemzetbiztonságát. Az amerikai dollárhoz való hozzáférés korlátozása bármelyik bankot válságba sodorhatja – jegyezte meg a hírügynökség.

A tisztviselő állítólag kiemelte a Joe Biden amerikai elnök által decemberben kiadott végrehajtási rendeletet, amely másodlagos szankciókat rendel el az orosz hadiiparral tranzakciókat bonyolító, külföldi pénzintézetekkel szemben.

Adeyemo állítólag aggályokat fogalmazott meg a szankciókkal sújtott orosz üzletemberrel, Oleg Gyeripaszkával kötött üzlet miatt is.

Decemberben az RBI bejelentette, hogy megállapodott az osztrák Strabag SE építőipari vállalatban való részesedés megvásárlásáról annak orosz részvényeseitől. A bankcsoport állítólag 1,5 milliárd eurót (1,62 milliárd dollár) remélt a bank Oroszországban rekedt nyereségéből a korábban Deripaszka által ellenőrzött, Strabagban lévő részesedésre cserélni.

Az amerikai hatóságok növekvő nyomására a Raiffeisen Bank május 8-án bejelentette, hogy nem folytatja tovább a Strabag-részvények tervezett megvásárlását, mivel nem tudta megszerezni a hatóságoktól a folytatáshoz szükséges „megnyugtató támogatást”.

A bank szóvivője szerint a csoport „jelentősen csökkentette” oroszországi tevékenységét, és széles körű intézkedéseket hozott a szankciókból eredő kockázatok mérséklésére.

„Az RBI tovább dolgozik orosz leányvállalatának dekonszolidálásán” – mondta a szóvivő a Reutersnek.

A bank szóvivője szerdán a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy nem látja a veszélyt, hogy elvágják az amerikai pénzügyi rendszertől, hozzátéve, hogy folytatja a „párbeszédet” az amerikai pénzügyminisztériummal oroszországi tevékenységéről.

A Raiffeisen Bank az elmúlt két évben fokozatosan csökkentette oroszországi tevékenységét az uniós és amerikai szabályozó hatóságok nyomására. A hónap elején az RBI bejelentette, hogy az idei harmadik negyedévben megkezdi kivonulását az országból.

Elolvasom a cikket