Az orvosok a stroke korai jeleit nevezték meg

A stroke korai tünetei

Az orvos szerint a stroke esetén az egészségkárosodás minimalizálása és a súlyos következmények elkerülése érdekében különösen fontos, hogy már az első tünetek megjelenésekor reagáljunk.

A stroke akkor következik be, amikor az agy vérellátása elzáródik, vagy vérzés lép fel az agyban. A szükséges sürgősségi kezelés megkezdésének időpontja fontos tényező a betegség további lefolyása szempontjából.

„Stroke során az idegrendszeri funkciók hirtelen elvesztése következik be, amely nagyon súlyos lehet, és a látás elvesztésétől a beszéd és a motoros funkciók elvesztésén át a teljes mozgásképtelenségig terjedhetnek a következmények” – magyarázza Amre Nou.

Az orvos megjegyzi, hogy ha stroke gyanúja merül fel, ellenőrizni kell, hogy nem jelentkeznek-e hirtelen egyensúly- vagy koordinációs problémák. Ez vonatkozik a látásproblémákra, a beszédproblémákra, az arc petyhüdtségére vagy zsibbadására, illetve a kar gyengeségérzésére is.

Néhány jellemző tünet:

  • látási problémák: homályos tárgyak, villogó „legyek” az egyik szemen.
  • túlzott ingerlékenység, akár agresszió vagy éppen ellenkezőleg, erő- és energiavesztés, álmosság
  • tájékozódási zavar – a személy elveszítheti a hely- vagy személyfelismerés képességét, a térben való tájékozódást, nem tud valamit világosan elmondani, elveszíti a gondolkodás tisztaságát
  • az ujjak és a lábujjak zsibbadása a test egyik oldalán
  • fejfájás, amely a halántéktájékra koncentrálódik

Ezenkívül ezeket a tüneteket emésztési zavarokra emlékeztető tünetek is kísérhetik.

A stroke nem csak az agyban történik

Az emberek túlnyomó többsége a „stroke” szó hallatán azonnal az agyra gondol. A stroke azonban a test más részein is előfordulhat.

Az American Heart Association cikke szerint a stroke a szemet és a gerincet is érintheti. Ha vérrögök jutnak a retinába, és károsítják a szemet, ez szemvérzéses stroke-ot okozhat, amely az érintett szem teljes látásvesztéséhez vezethet. Néha a látás részlegesen megszűnik, és a betegek képesek érzékelni a mozgást vagy a fényt.

Az ilyen stroke kevésbé életveszélyes, de ha az első órákban nem történik elsősegélynyújtás, fennáll a visszafordíthatatlan látásvesztés veszélye.

Még ha a szemet érintő stroke nem is halálos kimenetelű, a későbbi szívroham vagy stroke erőteljes előrejelzője. Ha bármi ilyesmi gyanúja van, ajánlatos gyors orvosi vizsgálatnak alávetnie magát.

A stroke a gerincben is bekövetkezhet, bár ez meglehetősen ritka. Ilyenkor vérrög képződik a gerinchez vezető artériákban. Orvosi beavatkozások is vezethetnek gerincvelői stroke-hoz, ha a vérnyomása hirtelen leesik, vagy ha a szíve nem pumpál elég vért.

Elolvasom a cikket