Csöppet szagos, de cserébe talpig egészséges

A nyers fokhagyma fogyasztása lassítja az emberi szervezet öregedését – írja friss cikkében a Sports.kz. Mint az összeállításból egyebek mellett kiderül, bár e zöldséget sokan elutasítják sajátos íze és illata miatt, nem szabad kizárólag ezen tulajdonságai alapján megítélni.

A fokhagyma alliinban gazdag, s a gerezdek összezúzásakor az alliinázenzim aktiválódik, amely az alliint allicinné alakítja. Utóbbi természetes, széles spektrumú növényi antibiotikum, amely erős antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, valamint bizonyítottan elpusztít számos kórokozó baktériumot. Az allicin mindemellett csökkentheti a vérnyomást, a zsírszintet, javíthatja a keringést, megelőzheti az érelmeszesedést, továbbá kiváló hatással van a szív- és agyi érrendszerre.

A lapban mintegy zárszóként megjegyzik, Németország a maga 83 évével a világ egyik leghosszabb átlagéletű emberekkel rendelkező országa. Arrafelé szinte mindenki odavan a nyers fokhagymáért – olyannyira, hogy a statisztikák szerint a lakosság éves szinten több mint nyolcezer tonnát fal föl belőle.

Elolvasom a cikket