Női intim higiéné

Sokan alkalmaznak a hüvely és a szeméremtest ápolására különböző intim higiénés termékeket, pl. intim mosakodókat, intim törlőkendőket, hüvelyöblítő folyadékokat és intim dezodorokat. Ezek a termékek azt ígérik, hogy „frissen és egészségesen” tartják a nemi szerveket és környéküket. Ez azonban nem így van, az illatosított és nem ritkán nem megfelelő pH-értékű intimtermékek felboríthatják azt a törékeny egyensúlyt, ami a nemi szervek egészségének alapját jelenti.

A hüvely és a szeméremtest egészségének megőrzése érdekében két fontos egyensúlyt kell megtartani, a megfelelő pH-értéket és a hüvelyi baktériumflóra összetételét:

· A hüvely megfelelő pH-ja 3,5-4,7 között van, az érték azonban a kortól és a menstruációs ciklustól függően is folyamatosan változik. Az első menstruáció megkezdődése előtt a hüvelyi pH 7 körüli (vagyis semleges), az érett nő hüvelyi pH-ja pedig 3,8-4,4 közötti. A menopauza időszakában attól függően, hogy a nő részesül-e hormonpótló terápiában, a hüvelyi pH normál értéke 4,5-5 vagy 6,5-7 közötti.

· A hüvelyflóra összetétele ennél sokkal bonyolultabb és nem is teljesen ismert. A baktériumflóra összetétele különbözik az egyes rasszok, valamint egyének esetén, változik a menstruációs ciklussal és számos más hatásra is (stressz, életmód stb.). A szeméremtest baktériumpopulációja nagyon eltérő lehet egyes emberek között – nincsen meghatározott, „tökéletes” összetételű flóra. Ezért is fontos a természetes egyensúly fenntartása, mert ha megváltozik a hüvelyflóra, nem igazán tudjuk, hogy pontosan mit is kell visszaállítani.

A női intim higiéné fenntartásának rutinja

Úgy, ahogy bármilyen más testrészünk tisztán tartása nem csupán egyetlen mozdulatból tevődik össze, úgy a nemi szervek egészségének megőrzése érdekében is több mindenre szükséges odafigyelni.

Megfelelő étkezés

Talán az egészség egyik alapköve az étkezés – nem hiába mondják, hogy „az vagy, amit megeszel”. Kerülendők a sok finomított cukrot tartalmazó ételek.

A női egészség megőrzésére szolgáló legfontosabb ételek az alábbiak:

· joghurt: jótékony hatású baktériumokat tartalmaz, a benne található tejsav pedig segít fenntartani a hüvely megfelelő pH-értékét (a natúr, cukrozatlan, élőflórás joghurt fogyasztása javasolt);

· vörösáfonya: különösen húgyúti fertőzések megelőzésében hasznos, csökkenti a fertőzések kialakulásának kockázatát, illetve már kialakult enyhe gyulladás esetén gyorsítja a gyógyulási folyamatot is;

· fokhagyma: immunrendszer-erősítő, antibakteriális és gombaölő hatása miatt hüvelyi fertőzések kiegészítő kezeléseként, illetve megelőzésére alkalmas;

· szója: a szójában és a szójatermékekben fitoösztrogének találhatók, amelyek csökkentik a menstruációs panaszokat (pl. PMS) és megakadályozzák a hüvely falának kiszáradását.

Általános, napi tisztálkodás

A hüvely alapvetően öntisztító, így az alapos, különböző intim mosakodószerekkel történő tisztítása, az irrigálás (a hüvely átöblítése) káros lehet a hüvelyflórára (különösen, ha illatosított termékekről van szó). Az alsóneműn található kis mennyiségű folyás – amíg nincs kellemetlen szaga, vagy nem megszokott színe – , teljesen egészséges, a hüvely megfelelő működésének jele.

A szeméremtest a hüvellyel ellentétben nem öntisztuló. A szeméremtestet tisztítására megfelelő egy enyhe tisztító hatású, illatmentes szappan, vagy a megfelelő (lehetőleg illatmentes) intim mosakodó és víz. Ennél többre nincs szükség.

Tisztálkodás mosdóhasználatot követően

A legfontosabb szabály a mosdóhasználatot követően, hogy a hüvely és a végbélnyílás (ánusz) területét elkülönítve töröljük meg (vizeletürítés után pedig elölről hátrafelé). Ennek az az egyszerű oka, hogy a végbél környékén megtelepedő baktériumok a húgycsövet és a hüvelyt könnyen megfertőzhetik.

Szexuális együttlét utáni tisztálkodás

Szexuális együttlétet követően az egyik legfontosabb alapszabály a nők esetében: a pisilés!

Ez kimossa az esetlegesen a húgycsőbe került baktériumokat, amik a szex során odakerültek. Ennek hiányában (főleg az arra érzékenyek) könnyen elkaphatják az ún. nászutas betegséget, ami gyakori, sürgető vizelési ingerrel, fájdalmas, égő vizeléssel jár, a húgycső vagy a húgyhólyag gyulladását foglalja magába.

Emellett amennyiben a komfortérzetet növeli, a szeméremtest környékét meg lehet tisztítani vízzel, de hüvelyöblítést nem javasolt minden egyes együttlét után végezni, ez ugyanis könnyen felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát.

A nemi szervek és a környező bőr szőrtelenítése

A szeméremtest környékén található szőr fontos biológiai funkciót tölt be: védi az érzékeny terület bőrét a sérülésektől. Az azonban nem bizonyított, hogy bármilyen funkciója lenne a higiénia szempontjából, így aztán a divat sok esetben győzedelmeskedik a természetesség felett.

Amennyiben úgy dönt, hogy szőrtelenít, a szőr eltávolításának módjára szükséges odafigyelni. Amennyiben borotvapengével végzi a szőrtelenítést, minden alkalommal használjon friss pengét – vagy ha ez túl költséges, akkor nevezzen ki egy borotvát, amelyet csak erre a területre használ. Ha végzett a borotválkozással, a borotvát mossa és szárítsa meg, és tárolja a szekrényben – ne a zuhanykabinban vagy a kád szélén. Ez segíthet megóvni a borotvát a penészedéstől és a rozsdától.

De még ha tökéletesen végzi a borotválást, akkor is előfordulhat érzékeny bőrűeknél, hogy a benőtt szőr és az irritáció megnehezíti a terület folyamatos szőrtelenítését. Ilyenkor a benőtt szőrre tett meleg borogatás segíthet megnyitni a pórusokat és ki lehet húzni a tüszőt a bőr alól. Ha a benőtt szőr körül váladékozó, pattanásszerű kis dudor jelenik meg, és kellemetlen szag vagy fájdalom jelentkezik, forduljon orvoshoz.

Ebben az esetben más szőrtelenítési mód kipróbálása javasolt (gyanta, lézer stb.).

Irritáció csökkentése

Előfordul, hogy a szeméremtest bőre olyan érzékeny, hogy akár olyan hétköznapi dolgok is irritálják, mint az illatos tisztasági betét vagy az új öblítővel mosott alsónemű. Amennyiben ilyen probléma áll fent, javasolt enyhe, hidratáló aloe verát tartalmazó szappanra váltani az illatos intim lemosókat és minden más, illatosított vegyszert mellőzni, legalább az alsónemű kimosásakor.

Ha az irritáció nem múlik el, forduljon orvoshoz.

A női intim higiénés rutin különböző állapotokban

Vannak olyan esetek, amikor az intim higiénés rutinban bizonyos változásokat kell bevezetni – ez jellemzően akkor szükséges, ha valamilyen fertőzés üti fel a fejét (vagyis megváltozik a hüvelyfolyás színe, szaga, vagy kellemetlen érzést tapasztal odalent). Ilyen esetben forduljon orvoshoz és tartsa be az utasításait!

A női intim higiéné az alábbi állapotokban különös odafigyelést igényel:

· szexuális partnerek gyakori váltogatása esetén – nem szabad elfelejteni a nemi úton terjedő fertőzéseket, lehetőség szerint minden új szexuális partnert követően vegyen részt nőgyógyászati kivizsgáláson, fordítson figyelmet a védekezésre és a megelőzésre;

· terhesség esetén – a terhesség során különös odafigyelést igényel, hogy a bakteriális és gombás fertőzéseket elkerülje, azonban a túlzott tisztálkodástól ebben az esetben is óvakodni kell – a hüvelyflóra egyensúlya ugyanis könnyen felborulhat a túlzott tisztálkodószer-használat esetén;

· menopauza során – menopauza során a szeméremtest bőre szárazabb lesz, könnyebben megrepedhet, így több ápolást igényel – a problémára több hüvelyhidratáló készítmény is kapható, az elérhető termékekről érdeklődjön patikákban.

Mi a helyzet az öblítéssel, gőzöléssel és egyéb trendekkel?

Egyszerűen csak: lehetőleg ne!

Az olyan trendeknek, mint a rendszeres hüvelyöblítés (irrigálás) és a szeméremtest gőzölése, nem csak hogy semmi hasznuk nincsen, hanem akár árthatnak is az egészségnek:

· A hüvely öblítése megváltoztathatja a hüvely természetes flórájának egyensúlyát, így csökkentheti a védekezőképességét a fertőzések ellen. Természetesen, nőgyógyászati javaslatra, bizonyos állapotokban, betegségekben hasznos lehet akár a tejsavval, vagy valamilyen gyógyszeres folyadékkal történő hüvelyöblítés – teljesen egészséges hüvely esetén azonban semmi nem indokolja a használatát!

· A hüvelyi gőzölés szintén megváltoztathatja a természetes hüvelyflórát, de még veszélyesebbé teszi az a tény, hogy könnyen megégetheti a hüvely és a szeméremtest bőrét és a környező szöveteket.

Elolvasom a cikket