Tízpontos kiáltvány Európa békés jövőjéért

MH/MTI
2024. május 16. csütörtök. 17:49

A kisebbik kormánypárt vezetője kiemelte: a KDNP az Európai Unió alapító atyáinak szellemi és politikai örököse. Folytatják azt a munkát, amit Adenauer, Schuman és De Gasperi, illetve Magyarországon Barankovics István és Varga László megkezdtek. Az átaluk létrehozott európai együttműködés alapja és legfőbb célja a béke biztosítása. Ennek köszönhetően soha nem látott jólétet és biztonságot sikerült teremteni – mutatott rá Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes hozzátette: ma, a 21. század harmadik évtizedében Európa békéje veszélybe került. Régóta nem tapasztalt kihívások fenyegetik Európa polgárait és az együttműködés kereteit. A szélsőbaloldali erők egyre nagyobb teret hódítanak a nemzetállami szabadsággal szemben – fejtette ki Semjén Zsolt.

Közösségüket alapjaiban teszi próbára a szomszédunkban dúló háború, a keresztény civilizációt fenyegető migráció és demográfiai válság. Ezekre közösen kell határozott választ adni – rögzítette, kiemelve: nincs idő késlekedni, változás kell. Ennek érdekében fogalmazták meg a kereszténydemokraták tízpontos kiáltványukat.

A kiáltvány egyes pontjait a KDNP országgyűlési képviselői, EP-képviselőjelöltjei és vezető tisztségviselői ismertették.

A dokumentumban rögzítették, hogy a KDNP-nek kereszténydemokrata értékeket valló világnézeti pártként a célja, hogy megvédje az európai keresztény civilizációt, amely az emberi jogok és a lelkiismereti szabadság történelmi alapját adja. Az Európai Néppárt tagpártjaként a KDNP ezért küzd Európában.

Kiemelték, hogy az Európai Néppárt nem sodródhat tovább balra, ehelyett mindent meg kell tennie a radikalizálódott baloldallal szemben, így válhat egy széleskörű jobboldali politikai összefogás motorjává.

Rámutattak: biztos alapokon nyugvó családok nélkül nincs erős nemzet és erős Európa, az európai fiataloknak élhető jövőt kívánnak adni, munkahelyekkel, biztonsággal és szilárd gazdasági növekedéssel. Nem tehetjük kockára az európai kultúra értékeit, gyermekeink sorsát. A családok védelme és támogatása elengedhetetlen ahhoz, hogy véget érjen „a demográfiai tél” – fogalmaztak.

A kiáltványban kitérnek arra is, hogy az illegális migráció elősegítése nemcsak hagyományainkat, hanem gyermekeink jövőjét is veszélyezteti. A szolidaritás nem jelentheti Európa külső határainak a felszámolását, a tömeges illegális bevándorlás aláássa az európai polgárok biztonságát – írták, hangsúlyozva: a KDNP a migráció helyett a helyben segítés politikáját támogatja.

Rögzítették: a KDNP a vallásszabadság érvényesüléséért dolgozik szerte a világban, különös felelősséget visel az üldözött keresztényekért. Védik a hagyományos nemzeti és nyelvi kisebbségek jogait. Kiállnak amellett, hogy biztosítani kell minden nemzetiségnek azt a jogát, hogy saját kultúráját, nyelvét, hagyományait szabadon megőrizhesse és ápolhassa.

A KDNP az emberközpontú gazdaságért dolgozik, fenntarthatóbb, igazságosabb és befogadóbb gazdasági rendet kell felépítenünk Európában és világszerte egyaránt.

Felelősséget vállalnak a teremtett világ védelméért – mutattak rá, hozzátéve: meg kell őrizni az ökológiai sokféleséget a következő nemzedékek számára.

A KDNP más kereszténydemokrata erőkkel együttműködve felelősen vesz részt korunk súlyos kérdéseire adandó válaszok megtalálásában.

Kijelentették: a békének nincs alternatívája. A háború semmit nem old meg, miközben emberek sokaságának életét, szenvedését követeli. Kereszténydemokrataként elsőrendűnek tartják a konfliktusok békés megoldását és a háborús retorika visszaszorítását. A szomszédságunkban folyó háború befejezése érdekében mielőbbi tűzszünetet és a béketárgyalások megkezdését szorgalmazzák. Békét mindenekelőtt!

Cselekedjünk együtt azért, hogy Európának ne csak múltja, hanem biztos jövője is legyen! – zárul a kisebbik kormánypárt kiáltványa.

Semjén Zsolt a videóüzenet végén úgy fogalmazott: ehhez változás kell, „a június 9-i európai parlamenti választáson csak a béke, csak a Fidesz–KDNP”.

Elolvasom a cikket