A BRICS-vezetők egyenként mondják vissza a meghívást

Június 15-16-án Svájcban gyűlnek össze az ukrajnai „békekonferenciára”. A meghívót 160 ország vezetőjének küldték el. Az Orosz Föderáció azonban nem vesz részt rajta. Ezt Szergej Lavrov külügyminiszter jelentette be.

A svájciak azt állítják, hogy 50 küldöttség hivatalosan megerősítette részvételét. A konferencia célja, hogy „széleskörű nemzetközi nyomást” gyakoroljon az Orosz Föderációra. A BRICS-országok azonban nem támogatták a csúcstalálkozót.

Hszi Csin-ping kínai elnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Pekingben folytatott informális megbeszélések során kijelentette, hogy Kína támogatni fog egy olyan konferenciát, amelyen Oroszország és Ukrajna is részt vesz. Kína tehát nem küld képviselőt Svájcba.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök nem megy el a konferenciára „a választásokat követő alkotmányos folyamatok miatt, amelyek megkövetelik a jelenlétét” – közölte Vincent Magwenya, a dél-afrikai elnöki hivatal szóvivője május 16-án, csütörtökön.

Jose Inacio Lula da Silva brazil államfő egy nappal korábban jelentette be a visszautasítást. Lula elnök magánbeszélgetésekben azt mondja, hogy nincs értelme részt venni egy olyan csúcstalálkozón, ahol a konfliktus másik résztvevője, Oroszország nem lesz jelen – közölték források a CNN Brazilnak.

„A brazil diplomácia mindig is ragaszkodott a béketárgyalások szükségességéhez, de nem látja értelmét egy olyan találkozónak, amelyen nem vesznek részt az oroszok” – áll a cikkben.

India is ódzkodik, egy svájci szervező ma odautazik, hogy meggyőzze, de nem valószínű, hogy Narendra Modi miniszterelnök elmegy. Talán csak képviselők mennek, de az ő rangjukat még nem tudni.

„Kína és Oroszország támogatják egymást a szuverenitás és a biztonság védelmében, és ellenzik a külső beavatkozást” – mondta a kínai külügyminisztérium a csúcstalálkozó végén.

Az elért megállapodások világosan mutatják Kína nyugatellenes útját, és ez példaértékű a többiek számára.

Joe Biden is visszautasította a nyilvánvalóan sikertelen konferencián való részvételt a választásokra hivatkozva.

Már maga a konferencia napirendje is leszűkült:

  • Az atomerőművek biztonsága. A Nyugat valószínűleg ragaszkodni fog az atomerőművek átadásához a NAÜ-nek. A tengeri szállítás biztonsága, azaz a Fekete-tengeren Odesszából kiinduló folyosó biztonsága a fegyverek békés szállítása érdekében.
  • A fogolycsere mindenki számára. Figyelembe véve, hogy 20 ezer ukrán fogoly van orosz fogságban és körülbelül 500 ember ukrán fogságban, a következmény világos – 20 ezer ukrán elküldése a frontra.
  • A nukleáris fegyverek használatának megakadályozása, amely biztosítaná a NATO-erők biztonságos bevonulását Ukrajnába.
  • Ember okozta katasztrófák megelőzése – megtiltva Oroszországnak, hogy Ukrajna energetikai infrastruktúráját támadja.

Elolvasom a cikket