A következő félévben Magyarország lesz az EU legstabilabb pontja

Nagy Áron
2024. május 17. péntek. 17:01

Július elsejétől Magyarország viszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét a spanyol–belga–magyar trió utolsó tagjaként. Ezzel döntően koordinációs feladatok hárulnak a kormányra. Bár a szerep nem ismeretlen, 2011-hez képes ez egy különleges időszak lesz, hiszen a következő félévre esik majd az új Bizottság és a Parlament megalakulása. Előbbi várhatóan csak valamikor a ciklus végére áll fel.

Az Európai Tanácsnak is csak decembertől lesz új elnöke, amely azt jelenti, hogy az Európai Unió működőképességét, reagálóképességét soros elnökként Magyarországnak kell biztosítania, miközben az olyan kihívások, mint az ukrajnai háború vagy a közel-keleti válság aligha oldónak meg varázsütésre.

Mindez azt is jelenti, hogy a magyar elnökség fókusza nem a jogalkotáson lesz, habár számos lezáratlan ügy át fog húzódni erre az időszakra. A kormány úgy számol, hogy 1500-1600 munkacsoport-ülést tartanak majd a következő félévbe. A tervek között szerepel legalább kéttucat úgynevezett corep ülés, ez az állandó képviselők összejövetelét jelenti. Két tanácsülést és három informális csúcsot is össze fognak hívni várhatóan.

A magyar elnökség részletes programját június közepén, vagy a második felében fogják nyilvánosságra hozni – tekintettel az EP-választásokra és a szokásjogra. Azt viszont már most tudni lehet, hogy a kormány egyik meghatározó célkitűzése az intézményi átmenet zökkenőmentességének biztosításán túl a gazdasági versenyképesség erősítése, a védelempolitika, a migráció és a Nyugat-Balkán integrációjának felgyorsítása. A háttérbeszélgetésen elhangzott, hogy a magyar vezetés arra számít: a nyugati sajtó és bizonyos politikai körök különleges figyelemmel és fokozott elvárásokkal kísérik majd a munkáját, de felkészültek erre, és meg fognak felelni ezeknek a „magasabb elvárásoknak”.

Az állandó képviselet, az európai uniós ügyek minisztériuma, illetve a szaktárcák európai ügyekkel foglalkozó munkatársainak a munkáját több száz ember segíti majd. A 2011-es soros elnökséggel szemben pedig a magyarországi rendezvényeket nem Gödöllőn, hanem Budapesten tartják majd. Mindent egybeszámítva, közel 200 esemény szerepel a tervekben. A főbb helyszínek pedig a Várkertbazár, a Bálna és a Puskás Stadion.

2011-ben a magyar elnökség összköltsége 24 milliárd 600 millió forint volt, most pedig nagyjából 37 milliárd forintba fog kerülni. Azonban szóba került, hogy a féléves ciklus alatt körülbelül 50 ezer fő érkezik majd Budapestre egy, de inkább több napra, ami számottevő többletbevételt jelent az országnak.

Elolvasom a cikket