„A választások tétje, hogy Európa a béke és fejlődés irányába mozduljon”

MH/MTI
2024. május 17. péntek. 20:28

Az államtitkár szerint a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni, egész Európát megrázó, politikai hátterű gyilkossági kísérlet is újfent arra figyelmeztet: a béke és – minden politikai vitán túl – egymás elfogadása mindennél fontosabb, a választásokon ezért az a tét, hogy nemcsak az állampolgárok egymás közötti viszonyában, hanem az országok között is megőrizzék a békét.

Úgy értékelte: változásra van szükség, mert az európai vezetés sokkal többet tudna tenni, hogy az Európában harmadik éve dúló háborút a békés végkifejlet felé vigye, de ma nem ez történik.

Szerinte Brüsszel a gazdasági fejlődést is gátolta, Európa folyamatosan veszített versenyképességéből, ezért az uniónak egy vállalkozáspárti, a fejlődésnek szabad utat engedő vezetésre van szüksége.

Az államtitkár kifejezte reményét, hogy az idei választások alkalmával az erdélyi magyarság is erősíti politikai pozíciót az önkormányzatokban, Bukarestben és Brüsszelben, mert ez Magyarország és az erdélyi magyarság szövetségét is erősíti.

„Ha az erdélyi magyarság erős pozíciókkal bír, akkor Magyarország meg tudja találni azokat a csatornákat, módozatokat, hogy hozzásegítsük az erdélyi magyar közösségeket a még gyorsabb ütemű fejlődéshez, ahogyan az utóbbi években is tettük. Feltett szándékunk, hogy ezt a politikát folytassuk, beágyazva egy konszolidálódó és egyre inkább előremutató magyar-román általános viszonyrendszerbe” – fogalmazott a KKM parlamenti államtitkára.

A második félévi magyar uniós elnökség célkitűzéseivel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva azt is leszögezte: Magyarország támogatja Románia mielőbbi schengeni csatlakozását, nem támaszt feltételeket az elé, és elnökségét maximálisan ki fogja használni arra, hogy ezt az ügyet előregördítse, legalábbis „karnyújtásnyi távolságra hozza”, ha nem is sikerülne év végéig lezárni.

A kolozsvári Főtéren tartott sajtótájékoztatón Csoma Botond úgy értékelte: a szlovákiai eset is azt bizonyítja, hogy a verbális erőszak fizikai erőszakot szül. Felidézte: néhány hónapja ezt kis híján saját bőrén is tapasztalta, csak a csendőrség közbelépése mentette meg attól, hogy a bukaresti parlament előtt megverjék. Megállapította: a 2020 óta parlamenti képviselettel rendelkező Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) folyamatosan gyűlöletet szít, és a feszültség nem marad a parlament falai között.

„Ez ellen kell nekünk, erdélyi magyaroknak fellépnünk, meg kell védenünk a közösséget az AUR-tól!” – szögezte le az RMDSZ frakcióvezetője. Kifejtette: nem tudják megakadályozni azt, hogy az AUR bekerüljön az Európai Parlamentbe és a bukaresti törvényhozásba, de ha az erdélyi magyarságnak erős a politikai képviselete, akkor meg tudja akadályozni, hogy a két világháború közötti vasgárdista ideológiából táplálkozó AUR kormányra kerüljön és megvalósítsa „agyament elképzeléseit”.

Csoma Botond szerint az EP-választásnak az a tétje, hogy lesz-e hangja az erdélyi magyarságnak Brüsszelben, vagy átengedi Erdély képviseletét a magyargyűlölő, a magyar jelképek ellen perek százait indító, AUR-os Dan Tanasának.

„Nem fogjuk mi az Európai Uniót vezetni, de bele tudunk szólni abba, hogy milyen irányba változzon az Európai Unió. Mi egy olyan Európai Uniót akarunk, amely az őshonos nemzeti kisebbségekre is odafigyel” – hangsúlyozta az erdélyi politikus, felidézve: a jelenlegi Európai Bizottság leseperte az asztalról azt az 1,2 millió európai polgár által beterjesztett Minority SafePack kisebbségvédelmi csomagot, amelyet az Európai Parlament is háromnegyedes többséggel támogatott.

Elolvasom a cikket