Bejutottak a Gázai övezetbe az első segélyszállítmányok egy ideiglenes mólón keresztül

MH/MTI
2024. május 17. péntek. 23:04

Samantha Power közleménye szerint az első szállítmányok az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Arab Emirátusokból származó humanitárius segélyeket tartalmaztak.

Az amerikai szövetségi segélyszervezet vezetője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi összefogással kialakított móló nem helyettesíti a Gázai övezetbe vezető szárazföldi átkelőket. Közölte: az elmúlt két hétben ismét nagyon lelassult a segélyszállítmányok bejutása a palesztin területre, ahová naponta mintegy 100 kamion jutott be, a szükségletek minimális kielégítéséhez szükséges 600 helyett.

A tengeri móló kialakításában részt vett az amerikai hadsereg, közreműködött Ciprus, Izrael, az ENSZ, valamint további nemzetközi segélyezők, mint az Egyesült Királyság, az Egyesült Arab Emirátusok és az Európai Unió – olvasható az amerikai közleményben.

A tervek szerint akár naponta mintegy 150 kamionnyi áru is bejuthat a Gázai övezetbe a mólón keresztül, amire tehergépkocsik is képesek felhajtani, és ott átrakodni a segélyeket a tenger felől érkező hajókról.

Az ideiglenes létesítmény működésének sikerével kapcsolatos aggodalmak között a nemzetközi közösség képviselői az elmúlt napokban a fegyveres támadások veszélyét és egyéb potenciális logisztikai akadályokat említették meg.

Elolvasom a cikket