Csapvíz vagy ásványvíz?

Bár az elmúlt években jelentősen javult a vezetékes csapból érkező ivóvíz minősége, sokan inkább a boltban vásárolt palackozott vízben bíznak. Fontos tisztázni azonban, hogy ezek nem minden esetben ásványvizet tartalmaznak. Egy része egyszerű ivóvíz, másik része kis ásványianyag-tartalmú karsztvíz, vagy ásványi anyagokban ugyancsak szegény forrásvíz. De vannak ásványi anyagok utólagos hozzáadásával dúsított kútvizek is.

Magyarország híres a kiváló minőségű ásványvizeiről, így ezek mindegyike nagy biztonsággal fogyasztható. A jelenlegi szabályok szerint legalább 500 mg/l ásványi anyagot kell a palackozott ásványvizeknek tartalmaznia ahhoz, hogy valóban ásványvíznek lehessen nevezni. Fontos az is, hogy ebből a lehető legkevesebb legyen a kalcium és magnézium só.

A magyarországi vizek nagy része ilyen. Az ásványvíz minőségét az élelmiszer-ellenőrző hatóság rendszeresen ellenőrzi. Sokan finomabbnak is érezik, mint a csapvizet, hiszen a víz jellemző összetevőit nem változtatják meg, és csak bizonyos vízkezelő eljárások engedélyezettek, a csapvízzel ellentétben nem szabad fertőtlenítőszert adagolni hozzá, csak szén-dioxidot.

A mikroműanyagok a vezetékes vízben is jelen lehetnek, emiatt tehát felesleges száműzni a műanyag palackos ásványvizet. Ezek az anyagok azonban csak akkor oldódnak ki – és csak bizonyos összetételű palackokból – ha helytelenül tároljuk, vagyis napsütésnek, melegnek tesszük ki. Felbontásig tartsuk hűvös, sötét helyen. Ezzel azt is megelőzhetjük, hogy elszaporodjanak bennük a különböző mikroorganizmusok. A legjobb, ha a kibontott vizet a hűtőben tároljuk, és néhány napon belül megisszuk.

A csapvíz minőségét, összetételét is rendszeresen ellenőrzik, és Magyarországon ma már mindenhol biztonságosan fogyasztható. Ma már csak néhány település van, ahol a csapvíznek magas a vas, mangán, ammónium tartalma, vagy nagyobb szervesanyag-tartalma gondot okoz. Ezek azonban nem okoznak egészségügyi problémákat, csupán a víz kinézetét, szagát változtatják meg.

Elöregedett vezetékekből azonban a kioldódó anyagok, és a kialakuló pangóvíz kellemetlen ízt és szagot eredményezhetnek. Ezért ivás előtt, mindenképpen érdemes kifolyatni a csapokat. A vezetékes vízhez fertőtlenítés céljából klórt adagolnak. Ez az egészségünkre ártalmatlan, de ha zavar minket a szaga, vagy az íze, akkor töltsünk meg egy kancsót vízzel, majd hagyjuk szellőzni, így a klór elillan. A csapvíz előnye, hogy jóval olcsóbb, mint az ásványvíz. Az ásványi anyagokat pedig pótolhatjuk zöldség és gyümölcs fogyasztással is. A csapvíz mellett szól az is, hogy nem halmozódik fel műanyag palack. Ha azonban mégis szívesebben innánk ásványvizet, akkor érdemes a nagy kiszerelésű, cserélhető ballonokat választanunk, így nem termelünk műanyag hulladékot.

Bármelyik megoldást választhatjuk tehát. A lényeg, hogy igyunk minél több vizet, és kerüljük a cukros üdítőket. Ezzel tehetjük a legtöbbet az egészségünkért.

Elolvasom a cikket