Egy mongol hegymászó a szezon első áldozata a Mount Everesten

MH/ MTI
2024. május 17. péntek. 14:35

A 31, illetve 53 éves férfiak a múlt hét végén indultak el a 8849 méteres csúcs meghódításra 8000 méteren fekvő utolsó táborukból, és utoljára vasárnap este volt velük kapcsolat, kedden eltűntnek nyilvánították őket. Keresésüket hátráltatta a rossz idő és az erős szél.

Egyikük holttestét végül 8000 méteres magasságban találták meg – közölték pénteken a helyi hatóságok. A megtalált alpinista halálának körülményeit még vizsgálják. A másik eltűnt hegymászó keresését ugyanebben a körzetben folytatják.

A jelenlegi – tavaszi – szezonban Kenton Cool brit hegymászó a 18. alkalommal, Kami Rita nepáli serpa (hegyivezető) pedig a 29. alkalommal mászta meg az Everestet, megdöntve saját korábbi rekordjukat, egyben a külföldiek és a nepáliak rekordját is.

Ebben a szezonban – május 12-én – jutott fel oxigénpalack nélkül a Föld legmagasabb pontjára az első szlovák nő, Lucia Janicova.

Az áprilistól júniusig tartó főszezonra 414 mászóengedélyt adtak ki a nepáli hatóságok, fejenként 11 ezer dollárért. Egy expedíció az egyéb költségekkel együtt legkevesebb 40 ezer dollárba kerül, de akár a duplája is lehet.

Elolvasom a cikket