Ezt egye reggelire, ha bélproblémákkal küzd

Dr. Caroline Sojka floridai gasztroenterológus hetente többször mindössze két ételt fogyaszt reggelire: tojást és kefirt.

„A tojás és a kefir nagyszerű módja annak, hogy jóllakató fehérjéhez, valamint jótékony probiotikumokhoz jussunk, amelyek nagyszerűek a bélmikrobiom sokféleségéhez” – mondta.

Az egész arról szól, hogy a kefirt a természetben előforduló baktériumok és élesztőgombák erjesztik, amelyek természetes forrása a probiotikumoknak. Dr. Soiko szerint az embereknek nincs szükségük étrend-kiegészítőkre, és az összes szükséges prebiotikumot és probiotikumot az élelmiszerekből kell bevinniük.

A tudósok megállapításai szerint a kefir támogatja a bélrendszer egészségét, következésképpen az agy egészségét is. Emellett védelmet nyújt a szervezetben lévő krónikus gyulladások ellen is.

A tojás viszont jótékony anyagok forrásának nevezhető, többek között fehérje, omega-3 zsírsavak, B-vitamin és D-vitamin. A rendszeres tojásfogyasztás támogatja a bélrendszer egészségét, részben azért, mert jó forrása a kolinnak, egy olyan vegyületnek, amely segít szabályozni a mikrobiomban lévő baktériumok sokféleségét.

Ha olyan reggelit szeretne készíteni, amely támogatja a bélrendszer működését, válasszon színes zöldségeket és gyümölcsöket, valamint erjesztett ételeket. Ezek közé tartozhat a kefir mellett a joghurt, a túró és a kovászos kenyér.

Ha kefirt vagy joghurtot vásárol a boltban, válasszon hozzáadott cukor nélküli termékeket – ez csökkenti a jótékony baktériumok mennyiségét.

Minimalizálni kell az erősen feldolgozott gabonafélék, péksütemények és reggeliző szeletek fogyasztását, amelyek a „rossz” baktériumok szaporodását indíthatják el a bélben.

A megfelelő és egészséges élelmiszerek fogyasztása azonban csak a kirakós egyik darabja. „A jó alvás, a kiegyensúlyozott étrend és a testmozgás mind az egészséges életmód részei” – mondja Dr. Sojka.

Elolvasom a cikket