Fogyókúra kolbásszal és szalonnával

A skóciai Aberdeeni Egyetem tanulmányában arra jutott, hogy a fogyókúra nem kell, hogy a koplalásról szóljon, heti öt óra edzés mellett akár zsíros húsokat és tejtermékeket is fogyaszthatunk, a fogyás úgy is garantált.

A tanulmány nem egy személy étrendjét vizsgálta, hanem azt, hogy a különböző típusú zsírok hogyan metabolizálódnak az ember általános egészségi állapotától és fizikai erőnlététől függően. A tanulmány két férficsoportot vizsgált, az egyikben 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek voltak, akik keveset sportoltak, a másikban pedig olyan férfiak, akik sokat edzenek.

A két csoport tagjainak megszokott életmódját megváltoztatták, a sportolók heti kilenc óra testedzést nullára redukálták, a cukorbetegek pedig heti öt óra mozgást végeztek. A rutin megváltoztatása után a résztvevők szervezetébe kis mennyiségben különféle zsírokat juttattak, majd MRI-n figyelték, mit okoz a zsír az izomsejtjeikben.

A tanulmány kimutatta, hogy a sportolóknál a telített zsírok energiaként égnek el, a 2-es típusú cukorbetegeknél pedig a telített zsírok raktározódnak a szervezetben. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél azt is kimutatták, hogy az állóképességi edzés növeli a telített zsírok tárolását és felhasználását: a nyolchetes program végére az átmenetileg mozgást nem végző sportolók és az edzést végző cukorbetegek a zsírokat hasonlóképpen metabolizálták.

A tudósok arra jutottak, hogy nem mindenkinek ugyanaz a diétás program a megfelelő, a szív-anyagcsere egészsége határozza meg, hogy milyen hatékonyan tudja felhasználni a különböző zsírokat üzemanyagként a szervezet. Az eredmények rávilágítanak, hogy a fittség és az aktivitás hogyan javítja a telített zsírok anyagcseréjét, és hogy a testmozgás milyen közvetlen előnyökkel jár.

Elolvasom a cikket