A kifejlett élelmiszermoly nagyjából nyolc-tíz milliméteres nagyságú, vöröses-barnás színű, szürke csíkkal tarkított szárnyú, repülő rovar. A nőstény egyedül naponta akár több mint 100, szabad szemmel gyakorlatilag láthatatlan petét is képes rakni. Ezekből négy-öt nap elteltével mintegy kétcentis, sárgás hernyók kelnek ki, amelyek azonnal lakmározni kezdenek az élelmiszerkészletünkből. A legtöbbször mi magunk visszük haza a boltból az észrevehetetlen petékkel már telerakott élelmiszereket, de akár a nyitott ablakon is berepülhet egy-egy nőstény egyed.
A szakértők szerint nehéz megnyerni a csatát, a siker kulcsa az alaposság. Érdemes mielőbb elkapni a már kifejlett, repkedő egyedeket, azután pedig felkutatni az összes fertőzött területet. Az összes szárazárut alaposan át kell nézni, hiszen gyakorlatilag bárhol megbújhatnak a lárvák. Az egyértelműen fertőzött élelmiszereket azonnal dobjuk ki.
Visszatérésüket a következő lépésekkel akadályozhatjuk meg:
- Rendszeres és alapos takarítás,
- A kamra tartalmának rendszeres átnézése,
- Gyakori szellőztetés,
- A megvásárolt szárazáru lefagyasztása hét-tíz napra, mielőtt a végleges helyére kerül,
- Az élelmiszerek jól zárható üvegben való tárolása,
- Feromonos csapdák.