Orbán Viktor: Az EP-választások eredménye eldönti a háború dolgát Európában + VIDEÓ

A miniszterelnök elmondta: mindenkit szíven ütött a Robert Fico elleni merénylet, de azt nem hinné, hogy az erószak szintjének emelkedése Európának ebben a részében bárkit meglepne, hiszen, korábban terrortámadások vették el emberek százainak életét. „Aztán jött a háború, ami magával hozta a háborúpártiságot” – tette hozzá Orbán Viktor, aki szerint ég és föld a különbség Európa kezdeti és mai álláspontjában a háborút illetően.

„Én még emlékszem, amikor a németek azt mondták, nem küldenek fegyvert Ukrajnába, aztán most már azon gondolkodnak, hogy katonákat küldenek oda. Ez nagy baj” – mutatott rá Orbán Viktor, hozzátéve: azért is ráz meg mindannyiunkat ez a merénylet, mert az EU-t mégiscsak a béke fenntartása érdekében hozták anno létre.

„Mi hittünk és hiszünk abban, hogy az EU egyenlő a békével és a jóléttel. A mi dolgunk, hogy a mindennapi erőszakot a mindennapi életben és a háborús helyzetben is minimalizáljuk” – emelte ki Orbán, hozzátéve: Fico az életéért küzd. „Ez egy nagy veszteség Magyarország számára, mert még ha fel is épül, a legfontosabb hónapokban esik ki a munkából, hiszen a mostani EP-választások eldöntik a háború és béke kérdését Európában.

Orbán elmondta: Fico ellen háborúpárti ember követett el merényletet. „Nagy erők állnak a háborúpárti álláspont mögött, komoly erőközpontok érdekeltek abban, hogy ez a háború folytatódjon és kiterjedjen” – mutatott rá a kormányfő.

Orbán Viktor szerint az, hogy egy merénylő a szlovákok békepárti folyamatát keresztbe lőtte, időben egybeesik azzal, hogy háborúpárti erők egyre több pénzt akarnak Ukrajnának adni. „Magyarország harcolt azért, hogy a pénzünk ne kerüljön Ukrajnába, de ettől még küldünk pénzt Ukrajnába egy hitel formájában, ami szintén nem helyes. Most egy ukrajnai NATO-missziót szerveznek. amitől borsódzik az ember háta, hiszen ez egy védelmi szövetség, ezért a védekezéssel kellene törődnie, nem pedig azzal, hogy egy, a NATO-n kívüli misszión gondolkodjon” – hangsúlyozta Orbán, aki szerint ez a misszió azt célozza, hogy 100 milliárd dollárt biztosítsanak a tagállamok Ukrajna számára.

Megoldást a háború dolgára csak a tűzszünetben található, a katonák helyett ismét a diplomatáknak kellene szót kapnia, s ez az EP-választások tétje is – emelte ki Orbán.

A kormányfő elmondta: a háború a gazdaságot is lerombolja, tönkreteszi emberek százezreinek munkáját, a boltokban mindenhol háborús árak vannak, háborúban drágul a hitel, növekednek a szállítási költségek – és ezeket a felárakat az európai emberek fizetik meg, ezért Európa érdeke, hogy a reménytelen harctéri megoldás erőltetésével szemben a felek visszatérjenek a tárgyalóasztalhoz.

Még az EP-választások ellen Magyarországra jön a NATO főtitkára, jelentette be Orbán Viktor.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket