Póta sikerrel vette az első fordulót

MH/ MTI
2024. május 17. péntek. 23:18

Mindkét magyar másodikként végzett a csoportjában, így a pénteki folytatásban már az első körben asztalhoz kellett állniuk.

A kétszeres Európa-bajnok Pótát az ötödik helyen emelték ki a tornán, olasz ellenfele, Debora Vivarelli pedig a 14. a szarajevói rangsorban. Összecsapásuk sokáig egyoldalúan alakult, az olasz sokszor tehetetlenül állt az asztal túloldalán, így Póta gyorsan 3:0-ra elhúzott. Ekkor azonban fordulat állt be, Vivarelli a korábbiaknál agresszívebben és gyorsabban kezdett játszani, a szervái is jobban működtek, és előbb szépített, majd ki is egyenlített. A döntő szettben aztán ismét Póta volt előnyben, 7-4-re és 9-7-re vezetett, s végül az első meccslabdáját értékesítve megnyerte a nehéz mérkőzést.

Budaörsi klubtársa, Madarász azzal a brit Anna Hursey-vel csapott össze pénteken délelőtt, aki a kiemelési rangsorban éppen egy hellyel mögötte állva a 16. Az első szett a szigetországi riválisé lett, a magyar asztaliteniszező azonban ugyanilyen gyorsan egyenlített. A folytatás már szorosabb küzdelmet hozott, de a játszmák végén rendre a kevesebb hibával játszó Hursey örülhetett, Madarász számára pedig véget ért a pénteki versenynap.

Póta a folytatásban a hatodik helyen kiemelt portugál Fu Yuval csap össze.

Eredmények (az európai szövetség honlapja alapján):
egyenes kieséses tábla, 1. szakasz:
1. forduló (a 16 közé jutásért):
nők:
Póta Georgina–Debora Vivarelli (olasz) 4:3 (4, 4, 5, -6, -5, -7, 8)
Anna Hursey (brit)–Madarász Dóra 4:1 (5, -6, 9, 8, 7)
korábban:
férfiak:
Szudi Ádám–aul Drinkhall (brit) 4:0 (12, 8, 7, 4)
később:
2. forduló:
Szudi–Mihai Bobocica (olasz) 13.30
Póta–Fu Yu (portugál) 15.10

A bosnyák fővárosban 79 játékos – 36 nő és 43 férfi – állt asztalhoz.

A tornán öt-öt párizsi kvóta talál gazdára. A csoportkör után mindkét nemnél 24-en – a csoportok első két-két helyezettjei – kerültek az első kieséses táblára, innen a két döntős jut majd indulási joghoz szombaton délelőtt. Az aznap délután rajtoló második táblán már csak 22-22 játékos küzd, közülük egy nappal később három-három asztaliteniszező szerez kvótát, a két döntős és a bronzmérkőzés győztese. A hatodik kontinentális kvótát a június 11-én nyilvánosságra kerülő világranglista legjobbja kapja.

A magyaroknak csapatban nem sikerült kvótához jutniuk, az Ecseki Nándor, Madarász vegyes páros viszont ott lesz Párizsban. Egyesben a szarajevói verseny mellett még a június 18-i ranglista kínál esélyt az indulási jog kiharcolására.

Elolvasom a cikket