Putyin elmondta tervét Harkiv elfoglalásáról

Oroszország ma nem tervezi, hogy átveszi az ellenőrzést Harkiv felett. Vlagyimir Putyin elnök ezt a kínai látogatását követő sajtótájékoztatón mondta, amelyet a Kreml Telegram-csatornáján közvetítenek, számolt be róla a lenta.ru.

Az államfő szerint az orosz fegyveres erők Harkiv irányában végrehajtott akciói válaszlépések az orosz területek ukrajnai ágyúzására. „Ami Harkiv elfoglalását illeti, mára nincsenek ilyen tervek” – mondta.

Korábban Putyin többször is kijelentette, hogy Ukrajna területén egy olyan övezetet hoznak létre, amely áthatolhatatlan lesz a tömegpusztító fegyverek, köztük a nyugatiak számára is. Szerinte ez segítene csökkenteni az ukrán fegyveres erők (AFU) orosz területek elleni csapásainak kockázatát.

Májusban az orosz csapatok offenzívát indítottak a Harkivi területen. A régió fővárosától 20 kilométerre aktív harcok folynak. Május 15-én az ország védelmi minisztériuma közölte, hogy az „Észak” orosz csapatösszevonás egységei ellenőrzésük alá vonták Hlubokoje települést és Lukjancsi falut.

Elolvasom a cikket