Putyin: Oroszország nem fog engedni Ukrajna és nyugati támogatói ultimátumainak

Putyin pénteken újságíróknak nyilatkozva megismételte, hogy Moszkva a közelgő eseményt Kijev és a Nyugat puszta cselének tartja.

„A lehető legtöbb országot akarják összegyűjteni, mindenkit meg akarnak győzni arról, hogy a legjobb javaslat az ukrán fél feltételei, majd ultimátum formájában elküldik nekünk” – mondta.

„Így lehet komolyan tárgyalni? Biztosan nem.”

Oroszországnak és Ukrajnának volt egy előzetes megállapodása egy 2022-es békemegállapodásról, amely mindkét fél számára előnyös lett volna – jegyezte meg Putyin.

De miután az általános feltételekről tárgyaltak, Kijev visszakozott és kijelentette, hogy ehelyett katonai győzelemre törekszik. Az a kísérlet, hogy követeléseit Moszkvára kényszerítse, ugyanúgy kudarcot fog vallani, mint ahogy az a kísérlet is kudarcot vallott, hogy Oroszországnak „stratégiai vereséget” okozzon – ígérte Putyin.

Az Isztambulban kötött megállapodások egy jövőbeli békeszerződés alapjául szolgálhatnak – mondta az orosz vezető. Ukrajnának a dokumentumban szereplő előnyöket a kijevi fél javasolta, feltehetően nyugati egyetértéssel, ha nem is szerzői jóváhagyással – vetette fel Putyin.

Ugyanakkor minden jövőbeli megállapodásnak „figyelembe kell vennie a helyszíni realitásokat” – tette hozzá.

A 2022-es béketárgyalások összeomlását követően Ukrajna négy régiójában népszavazást tartottak, amelyen elsöprő többséggel szavaztak a Kijevtől való elszakadás és az Oroszországhoz való csatlakozás mellett.

Az ukrán „békeformula” követeli a négy régió és a Krím visszatérését, amely 2014-ben az Oroszországhoz való csatlakozás mellett szavazott, háborús jóvátételt, bíróságot az orosz vezetésnek, valamint hosszú távú globális támogatást az ország helyreállításához. Putyin ezt „kívánságlistának” nevezte, nem pedig a tárgyalások komoly alapjának.

Elolvasom a cikket