Saját szemetét használja autóalkatrésznek a Toyota + VIDEÓ

Pár éve még újdonságnak számított, ma azonban már sokan szinte elvárják, hogy az autógyártók alkalmazzanak újrahasznosításból származó anyagokat a járművekben. A termékek egész élettartamára vetített szénlábnyom csökkentése alapvető célkitűzéssé vált az autóiparban, a másodlagos nyersanyagok alkalmazása pedig több szinten is segít teljesíteni a vállalásokat.

Felhasználásukkal csökkenthető a természetet terhelő szemét mennyisége, másrészt kevesebb erőforrás felhasználásával jár a hulladékok visszaforgatása, mint a primer kárpitok, burkolatok és egyéb műanyagok előállítása.

Nem mindegy azonban, hogy az összegyűjtött, szortírozott és újrahasznosításra előkészített hulladéknak mekkora utat kell megtennie, amíg a gyártási folyamat egyes fázisain át eljut a végfelhasználás helyszínére.

A Toyota a taharai gyárban rövidre zárta a kört: házon belüli gyűjtőállomást létesítettek, ahol mintegy 8000 dolgozó adhatja le a munkahelyen, illetve otthon keletkezett műanyaghulladékot. A PET-palackokat mosva, szortírozva, bedobozolva juttatják el a feldolgozási pontra, ahonnan vissza is érkezik Taharába a műanyag újrahasznosított szövetanyag formájában, amelyet a Land Cruiser 250 üléseinek kárpitozásánál használnak fel.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket