Továbbra is Csampa Zsolt a vívószövetség elnöke

Az MVSZ-t 12 éve vezető Csampa Zsolt másfél hete jelentette be az elnökségnek, hogy ismét pályázik a posztra. Kihívója nem volt. A Magyar Sport Házában rendezett közgyűlésen a 161 szavazásra jogosult tagból 131 jelent meg. Az alapszabály értelmében nyílt szavazásra is lehetőség van egy jelölt esetén, ezt a közgyűlés támogatta, majd Csampa Zsoltot egyhangú szavazással megválasztotta.

A tisztújítást és a beszámolók elfogadását megelőzően Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy Magyarország legeredményesebb olimpiai sportágával szemben nagy a várakozás most, a párizsi nyári játékok előtt is, de „megint nagyon erős csapat képviseli az országot”, olyan, mint amilyen az utóbbi időben sikert sikerre halmozott.

Csampa Zsolt a közgyűlésnek beszámolt az elmúlt év történéseiről, eredményeiről, illetve a szövetség és a magyar vívás előtt álló feladatokról.

Kiemelte, hogy a párizsi olimpiára minden szakágban szereztek kvótát magyar vívók, ugyanakkor megjegyezte, hogy négy csapat kijutásában bízott, végül három jött össze.

Beszélt az utánpótlásról is, arról, hogy a fiatal korosztályok sikeresen szerepeltek, kiemelte, hogy a szövetség megerősítette a diákolimpiát és a sulivívást, ami az utánpótlás bázisának szélesítése szempontjából fontos. Egyúttal biztatta a sportágban tevékenykedőket, hogy ösztönözzék a fiatalokat arra, hogy jelentkezzenek edzőképzési programba.

A beszámolók előterjesztése és elfogadása után került sor a tisztújításra. Az elnöki és alelnöki pozíciókra egy-egy jelölt volt, így őket nyílt szavazással választották meg. Az általános alelnök Kamuti Jenő, a szakmai alelnök Imre Géza, a gazdasági alelnök Prosits Attila, a társadalmi kapcsolatokért felelős alelnök Nagy Tímea lett.

Csampa Zsolt a megválasztása után az MTI-nek arról beszélt, hogy mindig van hova fejlődni. Kiemelte a szakmai program megújítását, utalt arra, hogy Boczkó Gábor személyében fiatal a szövetségi kapitány, akinek meghatározó „a gondolkodása, a mentalitása, a lendülete”, és most azért kérte fel szakmai alelnöknek az ő egyik korábbi csapattársát, Imre Gézát, hogy fiatal, lendületes szakmai vezetés legyen.

„Van bőven feladatunk, akár a sportdiplomácia területén is. Öröm és pozitív, hogy dicsérik a versenyrendezéseinket, azt a sportszakmai munkát, amit elvégzünk, a másik oldalról pedig nyilván kihívás is, hogy ezeket fenn kell tartani” – folytatta a feladatok sorolását.

Fontosnak nevezte, hogy az európai szövetség irányításában továbbra is legyen magyar képviselet, a nemzetközi szövetségnél kerüljön be valaki a vezető testületbe, illetve a szakmai bizottságokban is tevékenykedjenek magyarok.

A párizsi olimpiával kapcsolatban konkrét elvárást, reményt nem fogalmazott meg, de azt mondta, hogy „tizenöt kiváló és felkészült vívónk lesz”, valamennyiükben „benne van a lehetőség, mindenki oda tud érni”, a sikeres szereplés azonban függ attól is, hogy ki hogyan kezeli a körülményeket.

Elolvasom a cikket