A lengyelek hazaküldenék a harcképes ukrán férfiakat

A megkérdezettek 51 százaléka gondolja úgy, hogy Lengyelországnak vissza kellene küldenie a hadköteles korú ukrán férfiakat, 39 százalék ellenzi, 10,3 százalék pedig bizonytalan a kérdésben.

A visszatérés segítését elsősorban a nők (59 százalék), a 70 év felettiek (64 százalék), a kisvárosok lakói (63 százalék) és az alapfokú végzettséggel rendelkezők (65 százalék) támogatják. Ezzel szemben az ellenzők elsősorban a 18-29 éves fiatal felnőttek (88 százalék), a közepes méretű városok lakói (55 százalék) és a felsőfokú végzettségűek (45 százalék).

Az ukrán kormány nemrégiben elrendelte, hogy a 18 és 60 év közötti férfiak csak Ukrajnán belül kaphatnak útlevelet, ezzel is ösztönözve őket a mozgósításra való visszatérésre. Ennek eredményeképpen a konzuli hivatalok leállították az új személyazonossági okmányok, útlevelek és jogosítványok kiállítását. Az okmányok érvényességének meghosszabbításához az ukránoknak be kell mutatniuk a kizárólag Ukrajnában beszerezhető katonai nyilvántartási igazolást. Ez a szabályozás most ismét módosult, ahogyan arról hírt adtunk.

Dimitro Kuleba ukrán külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a külföldön tartózkodás nem mentesíti az állampolgárokat a hazájuk iránti kötelezettségeik alól.

Kijelentette, hogy az ukránok jogainak és érdekeinek védelme külföldön továbbra is prioritás a külügyminisztérium számára, de az orosz agresszióval szemben a legfőbb prioritás a nemzetvédelem.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel nemzetvédelmi miniszter nemrég kemény kritikát fogalmazott meg az országban tartózkodó hadköteles ukránokkla kapcsolatban.

„Sokunk nevébe mondhatom: elég dühítő azt látni, hogy fiatal ukrán férfiak a kávézókban ülnek, amíg mi Ukrajnát segítjük”– fogalmazott.

Szerinte teljesen érthető azon, frontvonalon harcoló ukránok feszültsége, amelyet külföldre szétszóródott társaik iránt éreznek. „Az ukrán hatóságok mindent meg akarnak tenni annak érdekében, hogy új katonákat vezényelhessenek a frontra. Ez teljesen érthető” – mondta a nemzetvédelmi miniszter, aki afelől sem zárkózott el, hogy Varsó összelistázza a Lengyelország területén tartózkodó, hadköteles korú ukrán férfiakat, és utána kiszolgáltassa őket Kijevnek.

Radosław Sikorski lengyel külügyminisztert azonban nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy Ukrajna számíthat-e Varsó segítségére a behívókorú ukránok hazaszállításában. Sikorski azt mondta, hogy „Ukrajnának kell kezdeményeznie, mivel ez etikailag összetett kérdés számunkra. Ugyanakkor megértjük, hogy Ukrajnának szüksége van a katonákra, hogy megvédje a hazáját”.

Azt, hogy az utóbbi hónapokban jelentősen romlott Ukrajna megítélése a lengyel közvéleményben is jelzi, hogy heves indulatokat váltott ki az emberekből Kijev ötlete, miszerint lengyel légvédelmi rendszerekkel kellene megvédeni az ukrán légteret.

Elolvasom a cikket