Az Alzheimer-kór kialakulása diétával is megelőzhető

A kutatások szerint akkor is segítséget nyújthat az egészséges étkezés, ha a betegség már kialakult – olvasható az Elle.hu oldalán.

Az étrendet követő emberek magasabb pontszámot értek el a kognitív funkcionalitási teszteken, annak ellenére, hogy az agyban a halál után demenciára utaló jelek mutatkoztak – állapították meg a chicagói Rush Egyetem kutatói. A kutatók 586 olyan alanyt elemeztek, akik átlagosan 91 éves korukban haltak meg. Az adatok 1997 és 2022 közötti időszakból származnak. A résztvevők azt is elárulták, hogy volt-e valamilyen káros szenvedélyük, mint például a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás, és azt is elmondták, milyen gyakori a testmozgás az életükben. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy élesebb maradt az elméjük azoknak, akik a mediterrán diétát követték, és mivel az alanyok halála után a boncoláskor is végeztek vizsgálatokat, kiderült az, hogy mutatták-e az Alzheimer-kór fő jeleit.

A mediterrán diéta a Földközi-tenger partján fekvő 21 ország hagyományos étrendjéből származik, ahol a friss zöldségek, gyümölcsök, halak, diófélék és olajbogyó bőségesen megtalálható. Növényi alapú ételek, gabonafélék és sovány szárnyasok fogyasztását foglalja magában, egészséges adag extra szűz olívaolajjal együtt. Bár nem egy adott tápanyagra vagy élelmiszercsoportra összpontosít, ehelyett a minőségre való összpontosítás és a tányér széles ételválasztékkal való megtöltésének fontosságát hangsúlyozza, például gyümölcsökkel, zöldségekkel, tengeri herkentyűkkel, olívaolajjal és teljes kiőrlésű gabonafélékkel.

Elolvasom a cikket