Gyulladáscsökkentő, erősíti az immunrendszert és csökkentheti az ízületi fájdalmakat

A bodzavirág tavasszal nagy fürtökben, sárgásfehér, csillag alakú virágokban jelenik meg. Az apró virágok fehér vagy krémszínűek és meglehetősen finomak. A virág kivonatát évszázadok óta használják gyógyszerkészítésre.

A bodzavirágok nagyszerűek a gyermekek és a felnőttek számára. Valójában bárki élvezheti előnyüket, beleértve a terhes vagy szoptatós anyukákat és az időseket is. A bodza egy édes ízű, szelíd gyógynövény, amely számos csodálatos tulajdonsággal rendelkezik, különösen, ha gyermekekről van szó. Például ekcémás vagy megfázásos gyermekeknél nagyszerűen működik! A bodzavirág felhasználásának számos módja van. Hatásos lehet kiütések, száraz bőr, napégés, pattanások, ekcéma, duzzadt orrmelléküregek, megfázás, influenza, cukorbetegség, székrekedés, fokozott izzadás, vérzés elállítása, köhögés, megfázás, rekedtség, influenza és légszomj esetén. De hatásos lehet az ízületi fájdalom kezelésében és vízhajtóként is.

A bodzavirág segíthet, ha megfázik, de az allergiaszezonban is jó kezelést nyújthat. A bodzavirág magas flavonoidtartalommal rendelkezik, amelyeket gyulladáscsökkentő és allergiaellenes hatásuk miatt használnak, különösen a felső légutakra és az arcüregekre. A bodzavirág nyugtatja a gyulladt szöveteket az orrmelléküregekben. Segít csökkenteni azt a dugulást és „süketséget” is, amelyet a túl sok nyálka okozhat. Ez teszi a bodzavirágot az arcüreggyulladás, a megfázás és az allergia nagyszerű gyógymódjává.

A veleszületett öregedésgátló és szabadgyök elleni tulajdonságokkal átitatott bodzavirág képes hosszabb ideig ragyogóvá tenni a bőrt. Emellett természetes méregtelenítőként is működik, amely segít megelőzni az olyan nyomasztó bőrbetegségeket, mint a pattanások, kelések és hegek.

Az antocianinok olyan vegyületek, amelyek a bodzabogyónak és a virágoknak jellegzetes színt kölcsönöznek. Felfedezték, hogy ezek a vegyületek természetes lökést adhatnak a bőr egészségének, és védelmet nyújtanak a bőrkárosodás ellen. A desztillált bodzavirágvízről ismert, hogy helyreállítja a bőr egészségét, és világosítja a szeplőket. Ezenkívül a bodzavirág a haj növekedését is elősegíti, és tápanyagokat juttat a hajába.

A bodzavirág gyakran megtalálható olyan teakeverékekben, amelyek borsmentát és kakukkfüvet tartalmaznak az egészséges immunrendszer támogatása érdekében. A virágban lévő, aktív tulajdonságok a verejtékmirigyek aktivitására hatva izzadást idéznek elő, amely segíthet a láz csillapításában. A bodzavirágokban az a csodálatos, hogy felmelegítve segíthetnek a láz és az izzadás ellen, hideg főzetben pedig hűsíthetnek.

A bodzavirág nemcsak nyugtatóként, hanem izzasztószerként is hat, amely láz esetén fontos. A gyógynövény segít a szövetek ellazulásában, és lehetővé teszi, hogy a test perifériás területein fokozódjon a véráramlás. Ezáltal a bőr pórusai megnyílnak, és a test izzadni kezd. Ez az izzadás nemcsak a testben felgyülemlett feszültséget segít feloldani, hanem hűsíti is azt.

Mind a levelek, mind a virágok gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bírnak. Ez hasznos lehet, ha rosszul érzi magát, szezonális allergiától szenved, vagy csökkenteni szeretné a gyulladást például a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása vagy a túl sok alkohol miatt. A gyulladáscsökkentő tulajdonságok a növényben található urzolsavra vezethetőek vissza. A bodza antioxidánsokban is gazdag, és táplálkozás-egészségügyi előnyei is vannak.

Gyermekes családok számára okos ötlet előre elkészíteni egy gyulladáscsökkentő olajat bodzavirágból, hogy mindenre használhassák, ami duzzadtnak és gyulladtnak tűnik, például pelenkakiütésre, rovarcsípésre, kiütésekre, bokaficamra.

A bodzavirág magas antioxidáns-tartalmú, gyulladáscsökkentő, és segít az egészséges bőrgyógyulás támogatásában és a bőrirritációk csökkentésében is. Azokban a hónapokban, amikor extra pollenek és por száll, használhat lehűtött bodzavirágfőzetet a bőrére, amely nagyszerű természetes megoldás a fáradt, viszkető és irritált szemek kezelésére.

Elolvasom a cikket