Kiderült, miért halt meg a TikTok-kihívásban egy tinédzser fiú

A 14 éves Harris Wolobah a One Chip nevű TikTok-kihívásban vett részt. Ebbenegy extracsípős tortillachipest kellett megkóstolni. A kihívást maga a gyártó, a Paqui Chips indította, amelynek termékét Carolina Reaper és Naga Viper típusú paprikával ízesítették, kettővel a világ legcsípősebb paprikái közül. A fiú az iskolában lett rosszul, majd miután édesanyja elhozta, otthonában veszítette életét – hiába értek ki, a mentősök sem tudták már megmenteni – olvasható a Hazipatika.com oldalán.

Az AP hírügynökség a birtokába került boncolási jegyzőkönyv alapján most arról ír, hogy Wolobah-nak veleszületett szívrendellenessége volt. Halálát a légzés és a keringés leállása okozta, amelynek előzménye a magas kapszaicintartalmú ropogtatnivaló elfogyasztása volt. A kapszaicin az a vegyület, amely a paprika csípősségét adja.

A jegyzőkönyv szerint a boncolást végző szakemberek szívmegnagyobbodást és úgynevezett miokardiális izomhidat mutattak ki a fiúnál. Dr. James Udelson, a bostoni Tufts Orvosi Központ kardiológus főorvosa az AP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, utóbbi állapot lényege, hogy a szívkoszorúér egy rövid szakasza a szívizomban fut, nem pedig annak felszínén. Emiatt előfordulhat, hogy valamilyen jelentősebb behatásra a híd mögötti izomszövet hirtelen nem jut elegendő vérhez (iszkémia), amely súlyos szívritmuszavart idézhet elő. Udelson doktor azt is hozzátette, születtek már olyan beszámolók, amelyek kapszaicin okozta szívizom-iszkémiát írtak le. Ennek oka, hogy a nagy mennyiségű kapszaicinbevitel felerősítheti a szív összehúzódásait, extra nyomás alá helyezve az említett artériát.

Elolvasom a cikket