Lavrov részleteket árult el Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping megbeszéléseiről

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök megbeszéléseken tárgyalt a globális biztonságról szóló pekingi kezdeményezésről – közölte Szergej Lavrov külügyminiszter a Kül- és Védelempolitikai Tanács XXXII. közgyűlésén – írja a Ria.ru.

„Hszi Csin-ping elnök globális biztonságra vonatkozó kezdeményezésére tett kínai látogatásunk során megbeszéléseket folytattunk mind a delegációk keretében, mind a vezetők személyes találkozóján. (…) Több okot látunk arra, hogy a globális biztonság garantálására vonatkozó elképzelés gyakorlati előmozdítása az eurázsiai biztonság alapjainak kialakításával kezdődjön, mindenféle euroatlanti átfedés nélkül” – mondta Lavrov.

A miniszter megjegyezte, hogy Oroszország továbbra is nyitott a Nyugattal folytatott párbeszédre, többek között a biztonság és a stratégiai stabilitás kérdéseiről is.

„De először is, nem az erő pozíciójából, nem a saját kizárólagosságunk pozíciójából, hanem csakis egyenrangúan és egymás érdekeinek tiszteletben tartásával” – hangsúlyozta Lavrov.

A második fontos pont Oroszország számára – tette hozzá –, hogy a párbeszédet a mai világban a stratégiai stabilitás és a katonai–politikai helyzet terén fennálló problémák összességében kell folytatni.

Putyin május 16-án és 17-én állami látogatást tett Kínában. Pekingben megbeszéléseket folytatott Hszi Csin-pinggel, majd a felek közös nyilatkozatot írtak alá. Az orosz vezető szerint Moszkva és Peking független és önálló külpolitikát folytat, és szolidárisan dolgozik egy igazságosabb és demokratikusabb, többpólusú világrend megteremtésén. Megköszönte kínai kollégájának az ukrán válság megoldását célzó kezdeményezését is.

Hszi Csin-ping a maga részéről hangsúlyozta, hogy Oroszország és Kína határozottan védelmezi a nemzetközi kapcsolatok rendszerét az ENSZ központi szerepével és a nemzetközi jogon alapuló világrenddel, előmozdítja a világ multipolaritását és a gazdasági globalizációt.

Elolvasom a cikket