Meglepő eredmény: így viszonyulnak a gyerekek a pletykákhoz

Egy friss tanulmányból kiderült, a gyerekek már egészen kicsiként élvezik az információk cserélgetését – írja az Elle.hu.

A japán NTT Communication Science Laboratories készített egy tanulmányt, amely a Royal Society Open Science folyóiratban jelent meg. A tanulmányban egy 108 gyerekből álló csoport vett részt, akiknek videókat mutattak meg bábokról, akik pozitív, semleges vagy negatív pletykákat osztottak meg. A gyerekek hétévesek voltak, és a kutatásból kiderült, hogy nagyon élvezik a pletykálást.

Vannak, akik szívesen osztanak meg hamis vagy eltúlzott pletykákat. Például az emberek hajlamosak pozitív pletykákat megosztani egy barátjukról, hogy javítsák helyzetüket, míg az ellenségről negatív pletykákat terjesztenek, hogy rontsák a hírnevüket – áll a tanulmányban.

A matricák segítségével mérték fel a pletykálási szokásokat, a gyerekeknek a pozitív és a negatív pletykák után is matricát kellett osztaniuk. Kiderült, hogy a pozitív pletykákból többet kell hallaniuk, hogy matricát adjanak, de a negatív pletykák szinte azonnal meggyőzték őket, és nem adtak matricát az illetőnek.

„Eredményeink hozzájárulnak ahhoz, hogy jobban megértsük, hogyan bővítik ki a gyerekek társadalmi világukat azáltal, hogy kimutatják, hogy a pletykák révén szelektíven lépnek kapcsolatba másokkal.”

A szakértők szerint a gyerekeknél nagyon számít a negatív pletyka, hiszen sokkal jobban befolyásolja őket, mint a pozitív. Emellett kiderült, kifejezetten élvezik a pletykákat, szívesen adnak át egymásnak információkat.

Elolvasom a cikket