Miért hagyta cserben Dejan Sztankovics a Fradit?

Ilyen is csak a magyar labdarúgásban fordulhat elő, hogy a bajnokcsapat edzője nem várja meg az ünneplést, a díjátadást, hanem idő előtt távozik. A szerdai, Paks ellen elveszített Magyar Kupa döntője után derült ki, hogy a szeptemberben érkezett Dejan Sztankovics távozik a Ferencvárostól, a Szpartak Moszkva edzője lesz. Az orosz média szerint a fővárosi klub kifizette a szerb edző kivásárlási árát, amely négyhavi fizetése, 200 ezer euró volt.

Sokan nem értették Sztankovics döntését, hiszen Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt az orosz klubcsapatok nem indulhatnak az európai ligákban. Igaz, a Szpartak csak az ötödik helyen áll az orosz bajnokságban.

Ha a szerb edző havi fizetése valóban 50 ezer euró (körülbelül 20 millió forint) volt a Ferencvárosnál, ennek a többszörösét kaphatja a Szpartak Moszkvától, amelynek a tulajdonosa az orosz óriásvállalat, a Lukoil.

Hajnal Tamás, a Ferencváros sportigazgatója a klub honlapjának elmondta, hogy még keresik Sztakovics utódját: „Nem ideális a helyzet, de semmikép sem gyors, hanem jó döntést szeretnénk hozni, nagy kihívás előtt állunk. Figyeljük a piacot… Szakmailag legyen felkészült, a modern trendeket ismerje, alkalmazni tudja. Nemzetközi keretünk van, találja meg a hangot a játékosokkal, európai kupákban szerzett tapasztalattal rendelkezzen. Magasra tesszük a lécet, az elérhető opciók közül a legjobbat szeretnénk választani.”

A sportigazgató Sztankovics váratlan távozásáról is nyilatkozott: „Jól dolgoztunk együtt, én azt éreztem rajta, tisztelte a klubot, tisztelte a munkatársakat. Egy jó tavaszt produkáltunk, az utolsó két meccset leszámítva persze, illetve azért a hazai, Olympiakosz elleni EKL-meccs után is volt bennünk hiányérzet. Viszont beindult egy folyamat, a terv az volt a projekt szerint, hogy az első állomás a bajnoki cím, a fő cél pedig az európai kupában sikeresség. Ő erről lemondott.”

Elolvasom a cikket