Moszkva reagált arra, hogy az EU újabb orosz hírügynökségeket tiltott be

Vjacseszlav Vologyin az orosz médiaorgánumokat érintő legutóbbi brüsszeli tiltást kommentálta, amely ellenintézkedésekre figyelmeztetett a moszkvai külügyminisztériumból – írja az Oroszhirek.hu.

Pénteken az Európai Tanács bejelentette, hogy felfüggeszti további négy médiaszervezet műsorszolgáltatási tevékenységét arra hivatkozva, hogy azok „orosz propagandát terjesztenek és támogatnak”.

A feketelistán szerepel a RIA Novosztyi hírügynökség, az Izvesztyija és a Rosszijszkaja Gazeta című újságok, valamint a csehországi székhelyű Európa Hangja portál.

Szombaton a Telegramon Vologyin a lépést úgy jellemezte, hogy az EU „az objektív és megbízható információkhoz való hozzáférés elzárását” kívánja demonstrálni a tagállamok lakosai előtt.

A törvényhozó szerint „a kettős mérce politikája az európai struktúrák szerves részévé vált”, mivel azok „csak beszélnek a szólásszabadságról, de a valóságban nem tolerálják azt”.

A brüsszeli tisztviselőknek nincsenek érveik arra, hogy meggyőzzék az uniós polgárokat arról, hogy igazuk van, és amint problémát látnak, egyszerűen blokkolnak „minden alternatív nézőpontot, megsemmisítik a szólásszabadságot, és megsértik az információk szabad terjesztéséhez és befogadásához való jogot” – hangsúlyozta Vologyin.

„Valójában egyetlen céllal vezetik be a cenzúrát: hogy megtévesszék a polgáraikat, és hatalmon maradjanak” – érvelt.

Az orosz külügyminisztérium Brüsszel lépését kommentálva megjegyezte, hogy Moszkva többször figyelmeztette az EU-t, hogy az orosz médiával szembeni „elnyomó intézkedések” nem maradnak válasz nélkül.

„E figyelmeztetések figyelmen kívül hagyása ellenintézkedésekre kényszerít bennünket, amelyek elkerülhetetlenül következnek” – mondta pénteken a minisztérium szóvivője, Marija Zaharova.

A diplomata szerint Brüsszel döntése bizonyíték arra, hogy „az EU és tagállamai elhanyagolják nemzetközi kötelezettségeiket a médiapluralizmus biztosítása terén, és újabb példája a demokratikus társadalmak degenerálódásának” Nyugaton.

Amióta az ukrajnai konfliktus 2022 februárjában nyílt ellenségeskedéssé eszkalálódott, az EU több, Oroszországhoz kötődő médiumot eltiltott attól, hogy a tagállamok közönségével kapcsolatba lépjen. Még a betiltott szervezetek által készített tartalmak befogadása is illegális az unióban.

Moszkva válaszul határozottan fellépett a nyugati médiával szemben. Az oroszellenes hangulatra, félretájékoztatásra és cenzúrára hivatkozva a nemzeti médiafelügyelet más médiumokkal együtt megtiltotta a hozzáférést a Twitterhez, a Facebookhoz, az Instagramhoz és a BBC, illetve a Deutsche Welle honlapjaihoz.

Elolvasom a cikket