A csapatba kerülésért küzd az olimpiai bajnok kajakos

– A tavalyi világkupán Varga, Pimenta, Kopasz volt a sorrend az olimpiai távon. Minek köszönheti a mostani elsőséget, a remek idénykezdést?

– Annak, hogy betegség, sérülés nem zavarta a téli felkészülésemet, s anyukám, aki az edzőm is, irányításával az eltervezett edzésmunkát el tudtam végezni. Jól sikerültek a külföldi edzőtáborok is. A világkupán minden riválisom rajtolt, s örültem, hogy legyőztem őket. Ez pozitív visszajelzés arra, hogy a kemény edzéseknek van eredménye, s további motivációt ad a felkészüléshez.

– A következő erőfelmérő a június 6-i válogatóverseny lesz. Annak mi a tétje?

– Bebiztosíthatom a helyemet az olimpiára utazó csapatban. Férfi kajakban a maximális hat kvótát szereztünk. Ha megnyerem a válogatót, akkor indulhatók ezer egyesben, úgy néz ki, Ádámmal, mint a tokiói olimpián, amelyen az első két helyen végeztünk. A Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor négyes olimpiai indulása is biztosnak tűnik.

– Június 12-én kezdődik az Európa-bajnokság. Indul a kontinens-bajnokságon?

– Igen, szeretnék, főleg, hogy itt Szegeden lesz, a Maty-éri pályán, ahol sokszor edzem. Számomra minden nemzetközi megmérettetés hasznos, hiszen versenyről versenyre fejlődök. Ahhoz viszont, hogy ezer méteren is indulhassak, meg kell nyernem a válogatót, mert az olimpiával ellentétben az Európa-bajnokságon egy nemzetből csak egy versenyző indulhat egyesben. Sajnos kajak-kenu sportban nincs sok nemzetközi viadal, ezért több versenyem nem lesz az olimpia előtt.

– Hol és hogyan készül fel az olimpiára?

– Mivel Algyőn lakom, a hosszú távú edzéseket az ottani Tisza-szakaszon végzem, a gyorsasági edzéseket pedig a Maty-éri pályán. Az még nem dőlt el, hogy kimegyünk Ausztriába magaslaton edzeni. Ami fontos, hogy motivált vagyok, így nem nehéz rávennem magamat, hogy napi két kajakedzés mellett elvégezzem a kiegészítő futást vagy kondizást. Mert nemcsak tudom, hanem tapasztaltam is, hogy a nagy célokért nagyon meg kell dolgozni.

Elolvasom a cikket