Citromlé vagy citrom?

Magyar Tibor
2024. május 19. vasárnap. 13:10

A citrom a citrusfélék finomságának és az egészségügyi előnyök széles skálájának gyümölcse. Nemcsak ízt ad, hanem segít a testsúlyszabályozásban is. Egy pohár citromos víz minden reggel jó zsírégetőként működik, de mindezekben az esetekben a citromot pusztán a levéért facsarják ki. Amit nem tudunk, hogy a citrom egész gyümölcsként való fogyasztása, azaz a héját, a maghéját, a gyümölcshúst, a magokat és a levét is beleértve, óriási egészségügyi előnyökkel járhat.

A citrom gazdag C- és E-vitaminban. A citrom héja, magja, gyümölcshúsa és leve is tartalmaz vitaminokat, és ezek mindegyike gazdag olyan alapvető ásványi anyagokban, mint a kálium, a magnézium, a réz, valamint a B1-, a B2- és a B6-vitaminban. A citrommag nagy mennyiségben tartalmaz szalicilsavat, az aszpirin egy formáját, amely segíthet a fájdalomcsillapításban. A citrommagból készült illóolaj nagyon hatékony a pattanások kezelésére.

A citrom egy erőteljes gyümölcs, amely segít a zsírmáj és a koleszterinszint csökkentésében, a súlyszabályozásban, öregedésgátló és rákellenes tulajdonságai vannak, gyógyítja a vesekövet, immunrendszeri segítséget nyújt. Gazdag C-vitaminban, és gátolja a kollagén csökkenését, amelyet általában a C-vitaminhiány és az öregedés okoz. Kutatók kimutatták, hogy ha a citromot teljes egészében fogyasztjuk, ahelyett, hogy csak a kivonatát fogyasztanánk, jobb eredményeket érhetünk el. A citrom nemcsak az anyagcserét javítja, hanem a benne lévő citromsav megszabadít a szervezetünkben felhalmozódott zsírtól is.

Előfordul, hogy a langyos vízbe adott citromlékivonat nem hozza meg a kívánt eredményt, és az emberek cukrot vagy mézet és citromlevet kevernek a vízbe, hogy frissítő limonádét készítsenek, amely nem a legmegfelelőbb módszer a citrom fogyasztására, és nem segít a testsúlycsökkentésben. A cukor ugyanis tönkreteszi a citrom jó tulajdonságait, és visszafordítja a súlyszabályozást. A citromos víz újramelegítésével a citrom táplálkozási jelentősége csorbulhat. A citromhéj ideálisabb a citromlé helyett. Táplálkozási szakértők szerint egy citromhéj lekaparása több egészségügyi előnnyel jár, mint tíz citromból készült lé.

Ez a csodás, savas gyümölcs a szervezetbe jutva lúgosít hozza. A rákos sejtek lúgos környezetben nem maradnak életben, így megelőzheti a rákot is. Tehát egy másik módszer a citrom jobb felhasználására az, hogy a megmosott és megtisztított, egész citromot hámozás, kifacsarás és a magok eltávolítása nélkül turmixoljuk össze, és fogyasszunk belőle naponta egykanálnyit. A szervezetünkben tárolt lúgosság segít elpusztítani a rákos sejteket, az egekbe szökkenti az energiánkat, és javítja az ember általános egészségét és jóllétét.

Így, hogy már tudjuk, milyen egészségügyi előnyökre és csodákra képes a citrom minden egyes része, nem kellene egy csöppet sem elpazarolnunk belőle. Egy biztos, a szervezetünk hálás lesz érte.

Elolvasom a cikket