Kiderült, hogy az 50 és 65 év közötti, memóriaproblémákkal küzdő betegek, akik 12 héten keresztül áfonyát ettek, jobban megbirkóztak az IQ-tesztekkel.
Milyen előnyei vannak az áfonyának?
A gyümölcsben sok nyomelem és antioxidáns, úgynevezett antocianin található. Ezek adják az áfonya sötét színét, és védelmet nyújtanak a sugárterheléssel és a fertőzésekkel szemben is.
Az idősek körében gyakori probléma a demencia (demencia).
„Az áfonya kognitív előnyeit már korábbi, idősek bevonásával végzett vizsgálatokban is láttuk, és úgy véljük, hogy az inzulinrezisztenciában szenvedő fiatalok esetében is hatásos lehet” – mondta Robert Krikorian amerikai szakértő, a Cincinnati Egyetem professzora.
Megjegyzendő, hogy az Alzheimer-kór, mint az öregedés minden krónikus betegsége, hosszú évek alatt, idősődő korban alakul ki.
Az áfonyának olyan előnyei is vannak, mint a gyulladáscsökkentés, az anyagcsere-funkciók javítása és az energiatermelés növelése.
Kinek nem szabad áfonyát fogyasztania?
Hasnyálmirigy-gyulladásban vagy húgykőgyulladásban szenvedőknek ellenjavallt a bogyó fogyasztása, mivel az áfonya oxálsavat tartalmaz. Káros a bogyó fogyasztása azoknak, akiknek hasnyálmirigy-betegségeik vannak.