A zellerszár valóban nagyon hasznos. Katerina Jensen nutriciológus az Instagramján azt ajánlotta, hogy vezessük be a mindennapi étrendünkbe.
Mire jó a zellerszár?
Antioxidánsok egész sorát tartalmazza: C-vitamin, béta-karotin, flavonoidok stb. Összesen 12 különböző antioxidánst tartalmaz.
Az antioxidánsok pedig azok az anyagok, amelyek megvédik a sejteket a károsodástól, óvják egészségünket.
Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyeket nem kevesebb, mint 25 különböző gyulladáscsökkentő anyag biztosít.
Gyógyító hatásuk van a szervezet minden rendszerére. A gyulladás a fájdalom, a magas testhőmérséklet és számos betegség fő oka. Ilyen például a csontritkulás, a rosacea, az ekcéma, a kiütések és az ízületi gyulladás is.
Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag: K-, C-, A-vitamin, folsav, magnézium, vas, kálium, kálcium, foszfor, nátrium stb.
Óriási mennyiségű oldható rostot tartalmaz, amely nemcsak a bélben lévő barátságos mikroflóránkat táplálja, hanem a székrekedést is megszünteti. Éppen ezért inkább érdemesebb az egész zellerszár fogyasztása.
Lúgosító hatással van a szervezetre, köszönhetően a magnézium-, vas- és szódabikarbóna-tartalmának. Ennek eredményeként a zellerről elmondható, hogy semlegesíti azokat az ételeket, amelyek éppen ellenkezőleg, csökkentik a pH-értéket (mint például a kávé, az aszalt gyümölcsök vagy a gyümölcslevek).
Védi a májunkat, ezáltal javítja a működését és segítve a munkáját. Hiszen az antioxidánsok azok, amelyek a legjobb hatással vannak a májsejtek egészségére.