A túlzásba vitt spenótevés vesekő kialakulásával jár, mondta a NEWS.ru-nak Irina Ljalina, az Orosz Állami Oktatási Egyetem Természettudományi Karának megbízott dékánja – számolt be róla a Sports.kz.
Szerinte a spenót túl sok oxalátot tartalmaz, amely befolyásolja a kálcium felszívódását. Megjegyezte, hogy a zöldségnek ez a tulajdonsága veszélyes a köszvényes emberekre.
„A túl sok spenót veseproblémákhoz vezethet oxalát-tartalma miatt, amely köveket képezhet. Ezenkívül az oxalátok befolyásolhatják a kálcium felszívódását, amely problémás lehet a köszvényes vagy bizonyos típusú veseköves emberek számára” – tette hozzá Ljalina.
Hangsúlyozta, hogy az allergiásoknak jobb elkerülni a spenótot a benne lévő hisztamin és profilin fehérje miatt. A biológus emlékeztetett arra, hogy a kultúrában található oxálsav miatt ki kell zárni a gyomorfekélyben és cukorbetegségben szenvedő betegek étrendjéből.
„Az oxálsav jelenléte miatt a spenót nem kívánatos a gyomorfekélyben és cukorbetegségben szenvedők számára” – zárta Ljalina.