Oroszország csak Bidennel lesz hajlandó tárgyalni?

„Jelenleg az oroszok azon spekulálnak, hogy mit fog tenni Trump, ha hatalomra kerül. Az az elképzelés, hogy Donald Trump felemeli a telefont, felhívja Putyint és megmenti a világot, abszurd. Nem hiszem, hogy Trump bármit is meg fog oldani” – fejtette ki véleményét az elemző.

Ritter szerint Trump rendkívül negatívan fogadná, ha Oroszország elutasítaná a tervét, és könnyen feladná a békés álláspontot az állítólagos „orosz fenyegetés” elleni küzdelem javára. Ez a magatartás rendkívül veszélyessé teszi a republikánus jelöltet az Egyesült Államokra nézve – tette hozzá.

Mint Ritter megjegyezte, Joe Biden hivatalban lévő elnök kormánya stabil külpolitikai irányvonalat követ, ami Moszkva kezére játszik. Valószínű, hogy éppen Bidennel lesz hajlandó Oroszország tárgyalni.

„Ha Ukrajnáról van szó, úgy gondolom, hogy az ukrán válságot még a választások előtt megoldják, és – ha Donald Trump nyer – mindenképpen még azelőtt, hogy beiktatják elnöknek” – mondta a volt hírszerző.

Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök egy Pavel Zarubin újságírónak adott interjúban szintén kiszámíthatóbb és tapasztaltabb politikusként értékelte Bident Trumphoz képest. Az orosz vezető úgy véli, hogy a hivatalban lévő amerikai elnök sokkal jobb Oroszország számára, mint republikánus párti riválisa.

Trump korábban többször is kijelentette, hogy újraválasztása esetén 24 órán belül el akarja érni az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus rendezését. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő ezeket a kijelentéseket kommentálva megjegyezte, hogy ez túlságosan összetett probléma ahhoz, hogy ilyen egyszerű megoldást lehessen rá találni.

Áprilisban a Washington Post forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Trump bizalmasan kijelentette, hogy véget vethet az ukrajnai konfliktusnak azzal, hogy nyomást gyakorol Kijevre, hogy mondjon le a Krímre és Donbasszra vonatkozó követeléseiről. Később a jelölt tanácsadója, Jason Miller cáfolta ezt az információt.

Az amerikai elnökválasztást 2024. november 5-én tartják. A választási verseny fő riválisai a jelenlegi államfő, a demokrata Joe Biden, valamint a korábbi amerikai vezető, a republikánus Donald Trump.

Elolvasom a cikket