Póta is kikapott, jöhet a bronzmérkőzés

MH/MTI
2024. május 19. vasárnap. 19:15

A Budaörs kétszeres Európa-bajnoka, akit az ötödik helyen emeltek ki a tornán, szombaton, az első szakasz kvótamérkőzésén is érdekelt volt, de akkor öt szettben kikapott a brit Anna Hursey-től.

Ezúttal a második kiemelt, rendkívül kellemetlen stílusú, kínai származású portugál Jieni Shao volt az ellenfele, aki 57. helyével kilenc pozícióval előzi meg Pótát a világranglistán.

Az összecsapást a 39 éves magyar játékos kezdte jobban, de 9–5 után megtorpant, esélyt adva ezzel a nála kilenc esztendővel fiatalabb, balkezes Shaónak a felzárkózásra. A szoros végjáték Póta javára dőlt el, de a portugál villámgyorsan egyenlített, majd a harmadik játszmát megnyerve már nála volt az előny. Shao a negyedik szettben is ellépett 3–1-re, ekkor időt kért Pink Márk szövetségi kapitány, de ez sem használt. A lendületbe jött ellenfelet már nem sikerült megállítani, még lefékezni sem, így Pótának ezúttal sem jött össze a kvótaszerzés.

Még egy esélye lesz Szarajevóban, a 19.50 órakor kezdődő bronzmérkőzés, amelynek győztese szintén indulási joghoz jut. Az ellenfele az ukrán Margarita Peszocka vagy a portugál Fu Yu lesz.

Eredmények (az európai szövetség honlapja alapján):

egyenes kieséses tábla, 2. szakasz:
kvótamérkőzés:
nők:
Jieni Shao (portugál)–Póta Georgina 4:1 (–11, 5, 7, 4, 5)

korábban:
kvótamérkőzés:
férfiak:
Vladislav Ursu (moldovai)–Szudi Ádám 4:0 (9, 7, 4, 4)

később:
bronzmérkőzés (kvótamérkőzés):
férfiak:
Szudi–Yang Wang (szlovák) 19.00
nők:
Póta–Margarita Peszocka (ukrán)/Fu Yu (portugál) 19.50

korábban:
negyeddöntő:
nők:
Póta–Sarah De Nutte (luxemburgi) 4:0 (10, 10, 2, 7)
férfiak:
Szudi–Martin Allegro (belga) 4:3 (–9, 10, –4, –7, 8, 7, 10)

A bosnyák fővárosban 79 játékos – 36 nő és 43 férfi – állt asztalhoz.

A tornán öt-öt párizsi kvóta talál, illetve talált gazdára. A csoportkör után mindkét nemnél 24-en – a csoportok első két-két helyezettjei – kerültek az első kieséses táblára, innen a két döntős jutott indulási joghoz szombaton délelőtt (a finálét nem játszották le). A délután rajtolt második táblán már csak 22-22 játékos küzdött, közülük vasárnap három-három asztaliteniszező szerez, illetve szerzett kvótát, a két döntős és a bronzmérkőzés győztese (a döntőt ezúttal sem játsszák le). A hatodik kontinentális kvótát a június 11-én nyilvánosságra kerülő világranglista legjobbja kapja.

A magyaroknak csapatban nem sikerült kvótához jutniuk, az Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes páros viszont ott lesz Párizsban. Egyesben a szarajevói verseny mellett még a június 18-i ranglista kínál esélyt az indulási jog kiharcolására.

Elolvasom a cikket