A demencia korai jelei már a szemből is kimutathatók

Egy új tanulmány szerint azonban a szemünk is sokat elárulhat az agyunk egészségéről, és a látásproblémák a kognitív hanyatlás legkorábbi tünetei lehetnek. A The Conversation című tudományos portálon ismertetett kutatás megállapította: a látásromlás 12 évvel a demencia diagnózisa előtt jelezheti a betegséget.

A kutatás során 8623, az angliai Norfolkban élő egészséges embert vizsgáltak meg, akik egészségügyi állapotának változását hosszú éveken át nyomon követték. A vizsgálat végére 537 résztvevőnél alakult ki demencia, a tudósok pedig utánajártak, hogy milyen tényezők előzhették meg a betegséget.

A résztvevőket még a vizsgálat kezdetekor látástesztnek vetették alá, és azt találták, hogy ezen sokkal rosszabbul szerepeltek azok, akiknél később kialakult a demencia. De hogyan lehetséges ez? – tehetnénk fel a kérdést. Az orvosok egyetértenek abban, hogy a demencia és az Alzheimer-kór összefüggésbe hozható az agyban összegyűlő mérgező fehérjecsomók, az úgynevezett amiloid plakkok számának növekedésével.

A tanulmány szerzői szerint a látási problémák azért lehetnek a mentális leépülés korai jelei, mert ez a szennyeződés először az agy látással kapcsolatos területeit érintheti, a memóriáért felelős részek csak a betegség előrehaladtával károsodnak. A kutatók ebből arra következtetnek, hogy a látásvizsgálatok előbb találhatják meg a demencia korai jeleit, mint a memóriatesztek.

A tudósok hozzáteszik, az Alzheimer-kór másik korai jelei a hibás szemmozgások, ezeket ugyancsak fel lehet fedezni már a memória- vagy beszédzavarok megjelenése előtt. De arra is utalnak más bizonyítékok, hogy a demenciában szenvedő emberek hajlamosak az új emberek arcainak feldolgozására, így már az is árulkodó lehet, ahogy beszélgetőpartnerük arcát fürkészik a szemükkel.

Elolvasom a cikket