A világkorszakok fordulópontjain a vallások megörökítik a társadalmat megtartó szellemi utat

A most vetítésre kerülő film a tizennyolc részből álló sorozat második része. Állandó, ikonikus közreműködője, szakmai konzultánsa Schmidt Éva keletkutató, nyelvész.

Az Ő élete, sorsa több szálon az ún. titkos tudáshoz kapcsolódik, így: az Arvisura regegyűjteményhez, világunk-életünk mitikus elemeihez, azaz a mítoszok kialakulásához, a hozzá kapcsolódó sámánléthez, a sámáni beavatás tudásához, a Medvetor rítusához.

– Jómagam mindemellett – nem megszokott megvilágításban – a mai magyar lét és a hozzá tartozó történések elemzésére, felmutatására, a világkorszakaink kihívásainak bemutatására törekszem, illetve Schmidt Éva filmekre vett sorshagyatékának a lehető legteljesebb számbavételére, elemzésére vállalkozom halála után több mint húsz évvel.” – válaszolja lapunk kérdésére Halmy György a vetítéssorozat kapcsán.

– A tudós által mondottakat és a hozzá kapcsolódó ősi szakrális tudást, a Medvetor rítusának megértését-bevezetését-elfogadtatását, Évának az Arvisurához való viszonyát és életáldozatát megpróbálom feltárni és szintézisbe hozni, s egyben a hozzá kapcsolódó történéseket az érdeklődőknek „lefordítani”. – összegzi a rendező.

– Mindehhez számomra a tanulás és kitartás mellett leginkább az elmélyülni tudás képessége, valamint a mai sámántörténetek megfejtéséhez az ún. rendezői világmegközelítésem nyújt nagy segítséget. Sok időmbe került, míg rájöttem, hogy ezt a munkát „tudat alatt” már elkezdtem úgy két évtizede, vagyis Éva halála után néhány évvel. – foglalja össze gondolatait a sorozat kapcsán.

– A vetítés előtt egy felvezető előadásban az aznapi filmben bemutatott téma, témák mélyebb elemzésére vállalkozom. Azon gondolatok lesznek kifejtve, amelyek megjelentek a rendezői koncepcióm kialakításában a filmsorozat készítése során (1982 és 2002 között), illetve azok, melyek már a filmek utóéletének részeként munkáltak tovább bennem. – fogalmaz Halmy György.

A május végi előadása összegzéseként Schmidt Éva szavait idézi:

„A világkorszakok fordulópontján, amikor már eléggé érződik, hogy a korábbi társadalmi rend és kultúra nem tartható fenn tovább, a vallások titkos tanításai egyszer csak elkezdik megörökíteni, amit addig csak a mester személyesen adhatott át a kiválasztott tanítványának.

Schmidt Éva nem csak gyűjtéseivel tett azért, hogy a hantik és manysik hősénekei és medveénekei ne felejtődjenek el, hanem abban is segítette őket, hogy megtanuljanak kutatni

Schmidt Éva nem csak gyűjtéseivel tett azért, hogy a hantik és manysik hősénekei és medveénekei ne felejtődjenek el, hanem abban is segítette őket, hogy megtanuljanak kutatni

Fotó: Facebook/ Halmy György

Elkezdik kőbe vésni, pergamenre írni, nem törődve avval, hogy avatatlan kézbe jut. A titkok tudóiban minthogyha az a szándék uralkodna, hogy mindenképpen tartsák meg azt a szellemi ösvényt, azt a szellemi utat, amely már előzőleg kitartott egy egész kultúrát, s erőt adott nekik.”

A szervezők kérik, hogy a résztvevők itt jelezzék részvételi szándékukat.

Az Utazás a túlsó világba Schmidt Éva nyomán című könyv a helyszínen megrendelhető.

Közreműködik: Baranyai Rita Veronika előadóművész, Berényi Dávid színművész, Fürjes Kati dobos

Jegyek az előadás előtt a helyszínen kaphatók.

Elolvasom a cikket