Az onkológusok megnevezték a legegészségtelenebb húst

A feldolgozott húsok közé tartozik a sonka, a szalonna, a szalámi és a kolbász. Ide tartoznak a feldolgozott fehér húsok is, mint például a csirkefalatkák és a szeletelt húsok.

A vörös húsok közé tartozik minden friss, darabolt és fagyasztott marha-, sertés- és bárányhús.

A friss fehér húsok, mint például a csirke és a hal, nem járnak együtt a rák megnövekedett kockázatával.

A feldolgozott és a vörös húsok rákot okoznak

Tanulmányok kimutatták, hogy a húsban lévő vegyi anyagok, valamint a feldolgozás során hozzáadott vagy a főzés során képződő vegyi anyagok növelhetik a rák kockázatát.

A feldolgozott húsok nitrátokat és nitriteket használnak, hogy hosszabb ideig frissek maradjanak. Amikor megesszük őket, a nitritek rákkeltő vegyi anyagokká válhatnak. Ezek az anyagok lehetnek az okai annak, hogy a feldolgozott húsok jobban növelik a rák kockázatát, mint a vörös húsok.

Amikor a húst magas hőmérsékleten sütik, különösen a grillen vagy a grillben, vegyi anyagok – heterociklikus aminok és policiklikus aminok – keletkeznek. Ezek károsíthatják a bélben lévő sejteket.

Tehát minél kevesebb feldolgozott és vörös húst fogyaszt, annál kisebb a rák kialakulásának kockázata.

Milyen rákot okozhat a feldolgozott és a vörös hús?

A nagy mennyiségű feldolgozott és vörös hús fogyasztása növelheti a bélrák kockázatát.

„Biztosan tudjuk, hogy a feldolgozott hús rákot okoz. Ugyanolyan biztosak vagyunk ebben a kapcsolatban, mint más bizonyított okok, különösen a dohányzás esetében. De ez nem jelenti azt, hogy ugyanannyi rákos esetet okoznak” – mondta a Cancer Research UK rákkutató központja.

A feldolgozott és vörös húsok fogyasztása növeli a gyomor- és hasnyálmirigyrák kockázatát. A tudósok szerint azonban több kutatásra van szükség ahhoz, hogy ebben véglegesen biztosak lehessenek.

Mennyi feldolgozott és vörös húst ehet?

Tanulmányok szerint minden 25 gramm feldolgozott hús napi fogyasztása esetén megnő a rák kockázata. Egy szelet szalonnáról vagy egy szelet sonkáról beszélünk. Tehát, ha gyakran fogyaszt feldolgozott és vörös húst, korlátozza magát.

A szakértők azt javasolják, hogy napi 70 g-ra vagy ennél kevesebbre csökkentsd e húsok fogyasztását. Ez körülbelül 3 szelet sonkának felel meg.

Hogyan csökkentheti a feldolgozott és vörös húsok mennyiségét az étrendjében?
Célszerű úgy alakítani az étrendjét, hogy kevesebbet fogyasszon ezekből a húsfajtákból.

Elolvasom a cikket