Az ősi asszír templomok titokzatos kódját végre megfejtették

Ezek a szimbólumok különösen II. Sargon királyhoz kapcsolódnak, aki Kr. e. 721–704 között uralkodott. Rövid formájukban egy oroszlánt, egy fügefát és egy ekét ábrázolnak. Hosszabb formájukban öt szimbólum követi egymást: az oroszlán után egy madár és egy bika, majd a fa és az eke.

Ezek az ábrák több helyen is megjelennek Dūr-Šarrukīn templomaiban, amely rövid ideig Asszíria fővárosa volt. Az ősi város eltemetett romjait a 19. és 20. században tárták fel.

A képek jelentéséről azonban – hogy isteneket, természetfeletti erőket, a király tekintélyét vagy az egyiptomi hieroglifák másolására tett kísérletet ábrázolnak-e – régóta viták folynak.

„A világnak ezt a régióját, amely a mai Irakot, valamint Irán, Törökország és Szíria egyes részeit foglalja magában, gyakran nevezik a »civilizáció bölcsőjének«” – mondja Martin Worthington assziriológus és történész, az írországi Trinity College Dublinból.

„Itt születtek városok és birodalmak, és története az emberi történelem hatalmas részét képezi.”

Worthington összeszedte a nyomokat, és arra a következtetésre jutott, hogy ezek a képek Sargon nevét jelentik.

Ezt a felvetést azzal bővíti ki, hogy kimutatja, a szimbólumok csillagképekre is utalhatnak – a szándék az volt, hogy az uralkodó király előtt tisztelegjenek azáltal, hogy a nevét a csillagokba írják, és az istenekkel hozzák kapcsolatba.

Fontos, hogy ez az értelmezés a grafikus kód hosszú és rövid formájára egyaránt érvényes. Bár korábbi elméletek szerint az ikonok utalhattak a királyra és az éjszakai égboltra – nem utolsósorban a kék és sárga színek miatt, amelyekkel néha ábrázolták őket –, ez az első olyan kutatás, amely szisztematikusan összefűzi ezeket az elképzeléseket.

Worthington részletesen elmagyarázza a használt nyelvezetet: például azt, hogy az asszír „fa” szó hogyan hangzik hasonlóan az „állkapocs”-hoz, ami egy csillagkép neve, amelyet az akkori emberek ismerhettek. Ráadásul ezek a csillagképek ősi istenekhez kapcsolódtak, ami még inkább mutatja Sargon tiszteletét.

„Az öt szimbólum hatása az volt, hogy Sargon nevét az égbolton helyezték el, az örökkévalóságig – ez egy okos módja annak, hogy a király nevét halhatatlanná tegyék” – mondja Worthington.

Az oroszlánok szimbólumai szintén Sargon nevét írták volna ki az ókori asszír nyelven – valamint szoros kapcsolatban álltak királyi alakokkal –, ami tovább erősíti a kapcsolatot e vizuális kód hosszabb változataiban.

„Az esélye annak, hogy mindez véletlenszerűség – bocsánat a szóviccért –, csillagászati” – mondja Worthington.

Elolvasom a cikket