Ejtsen néhány könnycseppet az egészségéért

Időnként a felnőtteknek is szükségük van egy kiadós sírásra, nehéz időkben különösen, márpedig az utóbbi pár év senkinek nem voltak könnyű. Sírni nemcsak nem szégyen, de hasznos is, a könnyejtésnek rengeteg egészségügyi előnye van.

A stressz lassan a legtöbbet használt szavunk lesz, nem véletlenül. Annyifelől éri az embert a nyomást, hogy úgy érezheti, összeroppan alatta. Ha nagy önben a feszültség, sírjon! Vizsgálatok kimutatták, hogy a könnyek tele vannak stresszhormonokkal, tehát a zokogás tényleg stresszoldó hatású.

A sírás segít, ha valami fáj

A sírás hatására a szervezetben olyan hormonok szabadulnak fel, mint az oxitocin és az endogén opioidok, amelyeket a fájdalom természetes enyhítésére „terveztek”.

A sírás segít kitisztítani a gondolatait

Hányszor érzi úgy az ember, hogy hiába töri a fejét, nincs egy épkézláb gondolata. Kellene valami új, egy másik perspektíva, de elakadt, ugyanazokat futja újra és újra. Ha úgy érzi, sírni tudna a tehetetlenségtől, tegye azt.

A sírás segít, ha kibillen az egyensúlyból

Nem kell különösebb ok a bánatra, sokszor indokolatlanul is csalódottnak, elkeseredettnek érzi magát az ember, amiben nagy szerepe lehet a fáradtságnak is, amit a munka, a család körüli feladatok is okozhatnak. Fáradtan az ember csak a legkisebb energiát kérő érzelemre képes, a szomorúságra. Ezen is segít a sírás: hullajtson el pár könnycseppet, és érezni fogja, ahogy helyrebillen az a bizonyos érzelmi egyensúly.

A sírás segít, ha összetört a lelke

A sírás normális reakció a bánat kifejezésére, a gyász feldolgozására. Ha bánat éri, ha bántják, ha megrángatja az élet, sírjon bátran, mert segít a feldolgozásban, a feloldozásban, a továbblépésben.

A sírás segít, ha nem lát tisztán

Kivételesen ebben most nincs semmi átvitt értelem vagy mögöttes tartalom. Arról van szó, hogy a könnycseppek biológiai feladata, hogy kimossák a szemből a koszt vagy bármit, aminek nincs ott helye. A reflexkönnyek segítenek tisztán és nedvesen tartani a szemgolyót.

Sírjon, sírjon és sírjon, ne szégyellje! Mert bár nem a sírás fogja megoldani a gondokat, de hozzájárul, hogy könnyebbnek érezze a testét-lelkét, és tiszta fejjel keressen megoldást a feladatokra.

Elolvasom a cikket