Ételek, amelyeket érdemes elfelejtenie az időseknek

Ugyanakkor a kutatások szerint az idősek étrendje nem biztosít megfelelő mennyiségű alapvető anyagot, ami mikrotápanyaghiányhoz és a degeneratív betegségek kialakulásának kockázatához vezet. Irina Semaeva táplálkozási szakértő a Life.ru-nak elmondta, hogyan lehet „egészségesen és szépen öregedni”.

A szakértő megnevezte azokat a termékeket, amelyek csak közelebb hozzák az öregkort, és amelyeket idős korban el kell felejteni:

Zsíros ételek: sertéshús, birkahús, zsíros marhahús. Rossz hatással van az ízületekre, és a köszvény kialakulásának kockázatát is megteremti.

Fűszeres, sült és füstölt ételek, konzervek. Ezek nagyszámú rákkeltő anyagot tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak a rákos sejtek megjelenéséhez.

Só. Érdemes korlátozni a mennyiségét, mert az a tulajdonsága, hogy megakadályozza a folyadék kiválasztását a szervezetből.

Kávé, fekete tea, kakaó, csokoládé. Ezek hozzájárulnak az epeáramlás megsértéséhez és rossz hatással vannak az idegrendszerre.

Alkohol. Az alkoholos italok rendszeres fogyasztása növeli a daganatok és a rákos sejtek kialakulásának valószínűségét.

Édességek, szénsavas víz, pékáruk. Hozzájárulnak a zsír felhalmozódásához, amelyben az ösztrogének hosszú ideig tárolódhatnak. Ez ciszták, myomák kialakulásához vezethet.

Fehér rizs, búzadara. Magas glikémiás indexük van, ezért hozzájárulnak az inzulinrezisztencia kialakulásához.

A fanyarka, banán, dinnye, édes körte napi 1 darabnál több fogyasztása esetén hozzájárulnak a méreganyagok képződéséhez, és növelik a szénhidrát-anyagcsere zavarainak kockázatát, valamint a koleszterinszint emelkedését.

Azonban van egy nagyszerű ízletes helyettesítője ezeknek az ételeknek. Mire kell hangsúlyt fektetni idős korban?

Kalciumban gazdag ételek: tökmag, szezámmag, zöldségek, bab.

Omega-3 zsírsavakban gazdag ételek: lenmagolaj, vörös halak, lenmag. Ezek hozzájárulnak a hormonális szabályozáshoz.

A korpa magas B-vitamin- és rosttartalmú termék.

Vitaminokat és nyomelemeket tartalmazó élelmiszerek: élénk színű zöldségek, bogyók és gyümölcsök.

Magnéziumot tartalmazó élelmiszerek: kesudió, saláta, moszat.

E-vitamint tartalmazó élelmiszerek: avokádó, zöldborsó, bab, burgonya, halmáj.

Hagyma, fokhagyma. Növeli az immunitást, csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet.

Magas káliumtartalmú termékek: banán, sárgabarack, mandarin, narancs, csipkebogyó. Erősítik a szívizmot és az idegrendszert.

Elolvasom a cikket