Ez az alapvető élelmiszer a hosszú élet titka

Dan Buettner író és vállalkozó évtizedek óta tudósít világszerte az úgynevezett „kék zónákról”. Ezeken a területeken olyan egyedülálló közösségek fordulnak elő, ahol egészséges és hosszú életet élnek az emberek, nem ritka a 100 vagy az ennél magasabb életkor sem. Vizsgálatából leszűrte, hogy ezen közösségek étkezéseinek fontos részét képezik a hüvelyesek, köztük is a bab a legnépszerűbb, a lencse és a csicseriborsó mellett.

A bab egy igen laktató és tápláló hüvelyes, ráadásul a földnek is jót tesz. Megtalálható benne a réz, a vas, a magnézium, a kálium, a folsav, a cink vagy a lizin, valamint rengeteg fehérje és rost. Így kevesebb kalória mellett több tápanyagot vihetünk be vele a szervezetbe, mintha azt állati fehérjével tennénk.

A százévesek első csoportját Szardínián vizsgálták, ahol a garbanzo (csicseriborsó) és a fava (sárgaborsó) a legkedveltebb hüvelyes. A csicseriborsó néven is ismert garbanzot a minestrone egyik fő hozzávalójaként tartják számon, amiből az ott lakók naponta átlagosan legalább kétszer esznek. Ennek receptjét a szardíniai Perdasdefogu városában élő Melis család átadta Buettnernek. A család együttes életkora 851 év volt, a világ leghosszabb életű családjaként tartják számon. Ők életük szinte minden napján ugyanazt a minestronét ették kovászos kenyérrel és egy pohár vörösborral.

Kék zónákat fedeztek fel a görögországi Ikarián, a japán Okinawán, a Costa Rica-i Nicoyán, a kaliforniai Loma Lindában és az olaszországi Szardínia szigetén, Olaszország partjainál. A közösségek környezete, életmódja és növényi alapú étrendje is közös, ami a tudósok szerint fontos feltétele a hosszú életnek.

Elolvasom a cikket