Ezért fontos a megfelelő folyadékbevitel

„Ha a vizelet sötét színű, szúrós szagú, az annak a jele, hogy a szervezetnek több folyadékra van szüksége” – figyelmeztetett a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) egészséges életmódot népszerűsítő, Merőkanál.hu oldala.

A folyadékbevitel szükséges mennyisége az életkortól és a nemtől is függ. A kiegyensúlyozott, napi több adag zöldséget és gyümölcsöt is tartalmazó étrendet követő hölgyeknek 1,6 liter, míg az uraknak 2 liter folyadék elfogyasztását javasolják.

A szakértők kiemelik azt is, hogy a rendszeres és elegendő vízpótlás nem csupán a krónikus kiszáradás megelőzése érdekében fontos, hanem csökkenti a húgyúti fertőzés, a fogszuvasodás, a légzési zavarok, a vesekő, a székrekedés és az aranyérbetegség kialakulásának kockázatát, valamint megakadályozhatja az időskori az elesést, és lassíthatja a mentális hanyatlást is.

A megfelelő folyadékbevitel fontos szerepet játszik a vérnyomás és a testhőmérséklet szabályozásában, a normál veseműködésben és emésztésben, az izmok és az ízületek megfelelő működésének biztosításában, valamint a jó fizikai és szellemi teljesítőképesség megtartásában is.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket