Kína szerint a tajvani elnök a tűzzel játszik

MH/ MTI
2024. május 20. hétfő. 19:31

A hivatal szóvivője szerint Laj Csing-tö elnöki beszédében „makacsul ragaszkodott” Tajvan függetlenségéhez, támogatta a szeparatizmust, a Tajvani-szoroson átívelő konfrontációra buzdított, és azt is egyértelművé tette, hogy függetlenségi törekvéseit külföldi támogatással és erőszak alkalmazásával próbálja elérni.

A szóvivő a közleményben Kína elidegeníthetetlen részének nevezte Tajvant, és kiemelte: a sziget függetlensége nem egyeztethető össze a Tajvani-szoroson átívelő békével.

„Soha nem fogunk eltűrni semmilyen függetlenségre törekvő, szeparatista cselekedetet” – írta, és hangsúlyozta, hogy a Tajvani-szoros mindkét oldala az egyetlen Kína része, függetlenül attól, hogy milyen helyzet alakul ki Tajvanon, vagy kit választanak regionális vezetőnek.

Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő „zsákutcának” nevezte a tajvani függetlenségi törekvéseket hétfőn Pekingben. „Nem számít, minek álcázzák, a tajvani függetlenség és elszakadás kudarcra van ítélve” – közölte.

Laj Csin-tö, Tajvan új elnöke a tajvani demokrácia és szabadság fontosságát hangsúlyozta hétfői beiktatási beszédében, a békét nevezve az egyetlen lehetséges útnak, s felszólította Kínát, hagyjon fel a politikai és katonai fenyegetéssel.

A januárban megválasztott elnök több alkalommal is tárgyalásokat javasolt, ám ezt Kína rendre elutasította, és szintén azt hangoztatta: párbeszéd csak akkor indulhat meg a felek közt, ha mindenki elfogadja, hogy a Tajvani-szoros mindkét oldala az egyetlen Kína része.

Elolvasom a cikket