Különös bőrproblémát okozhat a répa

A Rizikometer figyelmeztetett rá, hogy kevesen vannak tisztában ezzel a kockázattal, pedig az egyes zöldségekben, gyümölcsökben és fűszerekben termelődő furanokumarinok (úgymint a pszoralén) több kellemetlenséget is kiválthatnak az UV-fény hatására.

A növényekben képződő furanokumarinok a napsütés hatására aktiválódnak, és hólyagképződést okozhatnak, valamint növelhetik a szürke hályog és a bőrrák kialakulásának kockázatát is. Ha pedig pszoralént tartalmazó élelmiszerekkel érintkezünk vagy azokat fogyasztjuk, akkor a fényérzékenység veszélye is fennállhat.

A pszoralén rengeteg növényben megtalálható. Jelen van többek között a citrusfélékben, a fügében, a paszternákban, a petrezselyemben, a sárgarépában, a szegfűszegben és a zellerben is.

A citrusfélék közül a lime különösen problémásnak számít. Nem véletlen, hogy létezik egy Lime-kór nevű betegség (nem összekeverendő a Lyme-kórral!), amely gyakorlatilag a lime levének a bőrre gyakorolt hólyagosító hatására utalű. De érdemes a fügével is óvatosnak lenni, hiszen már a levelének megérintése vagy a nedvével való érintkezés is kellemetlen tüneteket okozhat.

Elolvasom a cikket