Meloni sikerének a titka

Gönczöl András
2024. május 21. kedd. 4:57

Arianna 48 éves, 30 éve tevékenykedik a politikában, ám egyáltalán nem féltékeny nővére sikereire. Arianna nem szereti a rivaldafényt, inkább a színfalak mögött dolgozik, támogatja Giorgia Melonit.

„Magam is egyszerű párttag vagyok, mint sokan mások Olaszországban, a földön járok, sőt akadnak olyan feladatok, amelyekkel kollégáim nem tudnak megbirkózni, nincs gond, mondják, majd Arianna elintézi, és engem megnyugtat, hogy bíznak bennem” – fogalmazott az ifjabb Meloni.

Olaszországban is úgy érzik, hogy június 8-án és 9-én az Európai Parlament megújítása a szavazás célja, Giorgia Meloni jelszava: „Vigyük a modellünket Európába!” De vajon, mi az az olasz modell, amelyet az Olasz Testvérek szeretnének Európába vinni? – tette fel a kérdést a lap Ariannának.

„Szeretnénk elérni, hogy az eredetileg megalkotott Európa szellemisége domináljon Nyugaton, Olaszország pedig Európában minden döntéshozatali folyamatban: az iparfejlesztéstől a közös védelemig, a migrációs jelenségek kezelésétől az agrárpolitikáig meghatározó szereplője legyen. A közelgő választások rendkívüli lehetőséget kínálnak arra, hogy megváltoztassuk az európai politikai struktúrát, Olaszországot, az olasz büszkeséget egy új Európa sarokkövévé tegyük. Ezért elengedhetetlen, hogy most júniusban Giorgia és az Olasz Testvérek mellett szavazzunk, így nagyobb erőt és súlyt adjunk nemzetünknek Európában. Giorgiát pedig mindenhol megbecsülik. Mindenki példaként tekint rá” – sorolja a célokat a miniszterelnök húga.

Természetesen a lap újságírói arra is kíváncsiak voltak, ő miben látja nővére sikereinek a titkát.

„Ő olyan ember, aki soha nem kötött kompromisszumot, úgy került kormányra, hogy kimondta, amit gondol, és mindig azt tette, amit mondott. Egy földön járó emberi és politikai közösség vagyunk, amely precíz értékeket, világos és koherens jövőképet tűzött zászlajára. Nincsenek elképesztő, csábító ígéretek, csak olyanok, amelyek megvalósíthatók. Egyszóval ezt úgy hívják: komolyság” – válaszolja Arianna, aki azt is hangsúlyozta, hogy „eltérően a múlttól, a Giorgiát támogató többség nem olyan pártok szövetsége, amelyek a választási kampányban egymással háborúztak, sőt a szövetségeseinkkel közös programmal mentünk el szavazni, és miután megnyertük a választásokat, elkezdtük az igért programok megvalósítását”.

Giorgia Meloni testvérét hallgatva könnyen lehet az az érzésünk, hogy Olaszország a magyar mintát követi, az összefogást tekintik a legfontosabb célnak, az Orbán Viktor által gyakran hangoztatott „senkit nem hagyunk az út szélén” szellemében cselekednek.

„Korábbról indítanék. Olaszországban a kormányválságok számával európai rekordtartók voltunk. Az elmúlt évek kormánytöbbsége mindenben megosztott volt, így az aktív foglalkoztatási politikák feladásával, az állami jólétet preferálva könnyű konszenzusra törekedtek. Mi, az Olasz Testvérek Pártjában szeretnénk változtatni ezen a megközelítésen. A politikát nem azzal a gondolattal kezdtük, hogy amikor hatalomra kerüljünk, ellenőrizzük a széfet és már a majdani újraválasztásunk terveit szövögessük. Az egészséges politika ennek pont az ellenkezője, igazi nemzeti közösségé alakítani a nemzetet. Az olaszok fedezzék fel újra az állampolgári büszkeséget és az összetartozás nemes értékeit. Az egységes közösség konkrétan azt is jelenti, hogy elismerjük és jutalmazzuk az érdemeket, de soha nem hagyjuk magunk mögött a legsérülékenyebbeket és a kevésbé szerencséseket. A leggyengébbek megsegítése azonban nem jelenti az ellenőrizetlen, automatikus, az érdemteleneknek is jutó segélyezést. A Meloni-kormány ezt a kezdetektől világossá tette.”

Elolvasom a cikket