Szabó László: Időarányosan még soha nem álltunk ilyen jól

MH/ MTI
2024. május 20. hétfő. 22:59

„Időarányosan még soha nem álltunk ilyen jól bő három hónappal a paralimpia előtt” – idézte a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) hétfői közleménye Szabó László elnököt, aki szerint „további 45-50 sportoló még versenyben van a párizsi indulásért”.

A sportvezető az esetükben úgy számol, hogy ötven százalékban járnak sikerrel, így 40 és 50 fő közötti lesz a magyar paralimpiai csapat létszáma Párizsban, ez növekedést jelent a tokiói 38 fős delegációhoz képest. Szabó László kifejtette, minden olyan sportágban, amelyben a tokiói paralimpián szerepelt magyar sportoló, reális a kijutás Párizsba is.

„Emellett a díjlovaglás révén már biztosan kint vagyunk olyan sportágban, amelyben Tokióban nem sikerült. Ehhez még további új sportágak is csatlakozhatnak, ha a bocsázóinknak, dzsúdósunknak és tekvondósunknak sikerül a kvótaszerzés” – mondta a sportvezető, aki az eredményesség kapcsán ugyancsak bizakodóan nyilatkozott kiemelve, hogy a tokiói éremszerző sportágakban – úszás, kajak-kenu, atlétika, asztalitenisz, vívás, sportlövészet – Párizsban is reális a dobogós helyezés elérése.

Kifejtette, a Tokióban részt vevő 160 ország között a magyar küldöttség 18. helyen zárt az éremtáblázaton, amit nagyszerű eredménynek tart.

„Az előttünk végzett 17 ország nagy része – főként gazdasági erejük és parasport tradícióik nyomán – csaknem megelőzhetetlen, így ha Párizsban is hasonló eredményt sikerül elérnünk, esetleg egy-két hellyel még előrébb is végzünk, akkor nagyon elégedettek lehetünk a csapat teljesítményével. Összességében 18-20 magyar éremre számítok Párizsban, amelynek egyharmada aranyszínű. Persze az érmeink számát a sportszakmai kérdések mellett a sportdiplomácia is nagyban befolyásolni fogja, ideértve főként az orosz és fehérorosz sportolók részvételét a játékokon” – tekintett előre az MPB elnöke.

A paralimpiai mozgalom legjelentősebb sporteseményét augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik a francia fővárosban. A magyar sportolók eddig nyolc sportágban huszonhárom kvótát gyűjtöttek: hetet úszásban, hatot kajak-kenuban, négyet asztaliteniszben, kettőt sportlövészetben, egyet-egyet pedig atlétikában, íjászatban, díjlovaglásban és kerékpárban.

Elolvasom a cikket