Szükséges a véralvadáshoz és a csontok egészségéhez, tele van K-vitaminnal és krómmal

2024. május 20. hétfő. 14:07
Frissítve: 2024. május 20. 14:17

Ez a zöldség tele van tápanyagokkal, amelyek rost-, C-vitamin- és folsavforrást biztosítanak. A spárga a K-vitamin nagyszerű forrása is, amely elengedhetetlen a véralvadáshoz és a csontok egészségéhez.

A National Institutes of Health (NIH) szerint a spárga krómot tartalmaz, egy olyan nyomelemet, amely növelheti az inzulin azon képességét, hogy a vérből a sejtekbe szállítsa a glükózt. Ez jót tesz, ha figyel a vércukorszintre.

Segíthet a vérnyomás csökkentésében

A spárga káliumot tartalmaz, amely fontos tápanyag a szív, a csontok, a vese és az idegek egészségének megőrzésében – közölte az amerikai National Institutes of Health. Ez a zöldség egy aszparaptin nevű vegyületet is tartalmaz, amely segíthet a vérkeringés javításában, és ezáltal a vérnyomás csökkentésében.

Sok antioxidánst tartalmaz

A spárga az egyik legnépszerűbb zöldség a sejteket károsító szabad gyökök semlegesítésére való képessége miatt. A spárga segíthet az öregedési folyamatok lassításában és a gyulladások csökkentésében is.

Agyserkentő hatású lehet

Ennek a tavaszi zöldségnek egy másik tulajdonsága, hogy segíthet az emberi agynak a kognitív hanyatlás elleni küzdelemben. A leveles zöldségekhez hasonlóan a spárga is tartalmaz folsavat, amely a halakban, baromfiban, húsokban és tejtermékekben található B12-vitaminnal működik együtt, így egy 2021-es tanulmány szerint ennek megfelelően csökken a kognitív károsodás kockázata.

Természetes vízhajtó

A Foods című folyóiratban megjelent 2024-es áttekintés szerint a spárga olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek természetes vízhajtóként működnek, növelik a vizeletáramlást, és segítenek a szervezetnek megszabadulni a felesleges sótól. Ez különösen előnyös azoknak, akik ödémától – a test szöveteiben felgyülemlő folyadéktól – szenvednek, valamint azoknak, akik magas vérnyomásban vagy más szívvel kapcsolatos betegségben szenvednek.

Elolvasom a cikket