Tényleg rossz nedves hajjal lefeküdni?

Rengeteg hiedelem kering a vizes hajjal való alvás lehetséges egészségügyi kockázatairól.

„A vizes hajtól megfázhat”

Ezt elég könnyű megcáfolni. A megfázást vírusok okozzák, nem pedig a nedves fejbőr. Ha már itt tartunk, attól, hogy télen vizes hajjal kimegy a szabadba, még nem fog megfázni.

„A nedves haj merev nyakat/fejfájást okozhat”

Kicsit nehezebb kitalálni, honnan származik ez a pletyka, de az biztos, hogy az évek során hallottuk már.

Néhány lehetséges magyarázat, amivel találkoztunk: a nyak izmai megfeszülnek alvás közben, amikor tudat alatt megpróbálsz eltávolodni a hideg nedvességtől. Azonban nem találtunk olyan tudományos vizsgálatokból származó bizonyítékot, amely alátámasztaná ezeket az állításokat.

Ha kényelmetlen vagy hidegnek találja a vizes hajjal való alvást, akkor ne tegye. De semmi olyat nem láttunk, ami arra utalna, hogy ezek a problémák bármilyen módon általánosak lennének, és valószínű, hogy sokan képesek fejfájás nélkül ébredni egy vizes hajjal töltött éjszakából.

„A nedves hajjal való alvás károsíthatja azt”

Azt gondolhatja, hogy a hajszárító kihagyásával a vele járó hőkárosodást is kihagyhatja, és ez igaz is. Sajnos, ha a hőformázást nyolc órán át tartó, vizes hajon való forgolódásra cseréled, akkor sem kerülheti ki ezt a problémát.

„Általában a nedves haj törékenyebb és hajlamosabb a törésre, mint a száraz haj” – magyarázta Timothy Schmidt bőrgyógyász a University of Utah Health számára. „A víz gyengíti a haj fehérjeszerkezetét, így az rugalmasabbá válik, és könnyebben nyúlik és törik”.

„Ha nedvesen hagyja a haját, az korpásodást okozhat”

Sajnálattal közöljük, hogy ez igaz. A nedves környezet ideális táptalaj a gombák számára. A korpásodás csak az egyik állapot, amely akkor alakulhat ki, ha ezek a bosszantó mikrobák a fejbőrön garázdálkodnak.

Az egyik különösen kellemetlen nemzetség a Malassezia élesztőgomba, amely természetesen előfordul az emberi bőrön, de néha problémákat okozhat, ha túlszaporodik vagy megfertőzi a szőrtüszőket.

A nedves haj, valamint a párnába beszivárgó nedvesség és a fej melege tökéletes feltételeket teremt az élesztőgombák számára – magyarázta Dr. Chirag Shah sürgősségi orvos a Healthline-nak.

Bár a vizes hajjal való lefekvéssel kapcsolatos hiedelmek egy része a „régi asszonyok meséi” dobozba iktatható, van néhány, amelyet érdemes továbbgondolni. Megfázni nem fog, de gombás fertőzéssel és sérült hajjal is járhat.

Elolvasom a cikket